Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

Els diners que et pots ingressar al compte sense justificar-ho: Hisenda et vigila

Amb aquest control sobre els diners, l'Agència Tributària vol evitar el possible blanqueig de capital

Els diners cada vegada es mouen amb més facilitat entre professionals i particulars. Amb el pas del temps, les operacions en metàl·lic han anat perdent força degut a la irrupció de nous mètodes de pagament. Entre ells, plataformes com Bizum o Paypal, a més de les transferències en línia o ingressos en caixers.

Aquestes opcions resulten molt segures i permeten que les persones no hagin de portar diners en metàl·lic a la butxaca. Sens dubte, un gran avanç que evita la pèrdua de grans sumes i facilita les transaccions.

Tot i això, sí que hi ha certes pràctiques que poden resultar sospitoses i que en algunes ocasions fan sonar l'alarma a Hisenda. És el que passa amb l'ingrés de certes quantitats de diners al caixer.

Aquest tipus d'operacions, en general, no exigeixen cap mena de justificació. Només quan ens excedim dels límits fixats per la llei, que solen ser quantitats molt elevades.

L'Agència Tributària deixa ben clar que no passa res per ingressar 100 o 200 euros en un compte. Es tracta d'una operació molt habitual i que fins i tot es pot considerar rutinària per a fer front a certes despeses. No obstant això, el problema arriba quan aquest moviment arriba, per exemple, als 1.000 euros o més.

A partir de quina quantitat hauré de justificar l'ingrés? Aquesta és la pregunta que es fa molta gent. A l'entitat bancària et poden assessorar sobre aquesta xifra, però és convenient saber el màxim de diners que es poden ingressar al caixer.

Mà ficant cent euros a la butxaca
A partir de certa quantitat de diners, Hisenda vigila els ingressos que fem al banc | La Noticia Digital

Hisenda té el focus en aquest tipus de moviments, que en alguns casos poden arribar a ser sospitosos. Ho fa, sobretot, per a combatre l'economia submergida i el blanqueig de capital.

Aquest organisme té la possibilitat de reclamar informació i demanar el justificant dels ingressos que superin els 3.000 euros. A això se li uneix que l'Agència Tributària controla qualsevol transacció de diners en metàl·lic que estigui per sobre dels 500 euros.

Cada vegada hi ha més vigilància en aquest sentit. A finals de l'any passat, el govern espanyol va aprovar una llei contra el frau que restringia encara més els pagaments en efectiu. Es tracta de la normativa 11/2021, del 9 de juliol.

Per mitjà d'aquesta regulació, fixava la quantitat màxima en 1.000 euros per a pagar en metàl·lic. Així doncs, si volem adquirir un servei o article per sobre d'aquest valor, haurem de recórrer a altres mètodes de pagament.

Diners en un caixer automàtic.
El màxim que podem pagar en metàl·lic són 1.000 euros | GTRES

Proposen les transferències bancàries com a opció més segura. A més de ser molt ràpides, estan totalment controlades per les entitats financeres.

Els diners en efectiu, a casa

Aquests últims temps hi ha hagut molts dubtes sobre si és legal tenir diners en efectiu a casa. És un pràctica molt habitual entre la gent gran, que sol ser previsora i prefereix guardar els diners al seu domicili per a disposar-ne en qualsevol moment.

Hisenda explica que això és legal sempre que els diners s'hagin aconseguit d'una manera lícita i estiguin declarats. El problema rau en la rendibilitat, ja que es pot reduir la capacitat adquisitiva per la inflació.

Façana de l'Agència Tributària
És legal tenir diners a casa sempre que s'hagin aconseguit de manera lícita i estiguin declarats | EFE

Per tant, no hi ha cap mesura que prohibeixi tenir diners en efectiu a casa. Això sí, sempre que no procedeixin de l'economia submergida i se'n pugui demostrar la procedència en cas que ens ho exigissin.

Una altra cosa ben diferent és el que passa amb els diners en metàl·lic que es poden portar a sobre. Hi ha una llei contra la prevenció del blanqueig de capital i del finançament del terrorisme que fixa la quantitat màxima.

A Espanya, el màxim de diners que es poden portar és de 100.000 euros. Quan es vulgui moure una quantitat més elevada, cal declarar el tràmit.