La vacuna de la Covid-19.

Gir en la vacunació a Espanya: Més milions de ciutadans rebran la tercera dosi

Davant la baixada de l'efectivitat de la vacuna, el Ministeri de Sanitat valora aplicar la tercera dosi als majors de 60 anys a Espanya

Si bé és cert que les xifres d'infeccions i mortalitat parlen per si soles, també ho és que vacunar-se no garanteix ser immune a la Covid-19. De fet, pots continuar contagiant-te malgrat estar vacunat. És aquí on sorgeixen els problemes, ja que les persones de més edat tornen a ser ara a l'ull de l'huracà. Segons una anàlisi dels científics a la ponència 'Jornada sobre Vacunacions de la Societat Espanyola d'Epidemiologia', l'eficàcia de la vacuna disminueix de manera exponencial amb l'edat. 

Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran
La vacunació continua a bon ritme a Espanya. | GTRES
 

La solució de Sanitat: inocular la tercera dosi

Sanitat valora evitar més riscos i enfortir la resistència de la gent gran. Segons ha avançat 'La Vanguardia', el Ministeri de Sanitat apostarà per ampliar els grups de població que han de rebre la dosi de reforç. Fins ara, només rebien la vacuna els més grans de 69 anys, els immunodeprimits i també els pacients amb malalties cròniques de risc. Però el cribratge es preveu que es modifiqui, ja que Sanitat valora que les persones d'entre 60 i 69 anys rebin la tercera dosi de la vacuna.

L'edat i el descens de l'efectivitat de la vacuna

El Govern espanyol ja s'ha posat fil a l'agulla, i la Ponència de Vacunes estudia quan administrar aquesta tercera dosi. 'La Vanguardia' ha destacat que el procés estaria avançat i que ja s'estaria parlant de dates: entre els mesos de desembre i gener s'augmentaria l'arribada a Espanya de la tercera dosi, especialment de Pfizer, que es preveu que sigui la primera a arribar. En aquest sentit, els qui hagin rebut aquesta vacuna, tindran prioritat.

Primer pla d'un flascó de Moderna
Moderna és una de les vacunes més injectades a Espanya | Europa Press

Espanya frega els 2,5 milions de terceres dosis

Però la realitat, en aquest context, és que Espanya avança a un ritme notable en la vacunació de la població. Les comunitats autònomes han administrat, segons dades del 12 de novembre, un total de 73.623.626 dosis de les vacunes contra la COVID-19 de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Això, segons les dades oficials del Govern d'Espanya, significa que s'ha distribuït el 95,4% de les vacunes. 

Un topall de vacunats a Espanya

Un total de 37.448.743 persones, el 88,9 de la població de més de dotze anys, ja han rebut la pauta completa, mentre que de 38.144.625 persones han rebut com a mínim una dosi. Així, mentre Espanya frega el sostre de vacunació, encara manquen nou milions de persones per vacunar que, davant de la no obligatorietat de fer-ho, prefereixen mantenir-se al marge.