Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un carrer amb molta gent i presència policial

Tornen algunes restriccions a Espanya mentre el passaport covid guanya força

Preocupa que el coronavirus pugui atacar de nou

El coronavirus continua assotant alguns països amb força. Espanya sembla que té controlada la situació gràcies a la taxa de vacunació, que ronda el 80% de la població. De moment, es manté exclosa de la zona de risc de la sisena onada, que ja afecta gran part d'Europa.

Les administracions autonòmiques no són alienes a tot això, i estan molt pendents de les estratègies que se segueixen en altres llocs. En alguns països han optat per confinar a casa seva les persones que s'han negat a rebre la vacuna contra la covid-19.

D'alguna manera intenten conscienciar la gent sobre la importància d'immunitzar-se contra el coronavirus. Per aquest motiu, exigiran el passaport covid a la població perquè pugui accedir a centres mèdics i llocs públics.

Aquest plantejament ja l'havien fet al seu dia comunitats com Cantàbria, Galícia o Catalunya, sobretot per entrar a bars i restaurants. Ara, el repunt de positius de les últimes setmanes ha tornat a posar en relleu la importància d'aquest document, que es presenta com l'opció més eficaç per a diferenciar els vacunats dels no vacunats.

La covid-19 colpeja amb força a Europa

En alguns països europeus, les autoritats han pres mesures molt dràstiques. A Àustria, per exemple, més d'un terç de la població adulta va decidir no posar-se la vacuna contra la covid-19, i ara la incidència arriba a xifres rècord de 900 casos per cada 100.000 persones. En vista d'això, el govern va imposar un confinament parcial per a les persones que no s'han vacunat.

Un home, vacunat a Barcelona (24/03/2021).
En la lluita contra la covid-19, la vacuna és essencial | GTRES

Aquestes persones només podran sortir de casa per anar a la feina, estudiar, fer la compra o fer exercici. El canceller austríac, Alexander Schallenberg, admet que «el percentatge de vacunació és vergonyosament baix» i que, si no puja, no podran «sortir d'aquest cercle viciós».

Altres països, com Alemanya o els Països Baixos, també s'estan posant les piles en la lluita contra el virus. Els germànics ja preparen restriccions, i de moment han mobilitzat l'exèrcit. Els Països Baixos, per la seva banda, han rescatat les restriccions horàries i han començat a vetar la presència de públic en esdeveniments esportius.

A l'est d'Europa, la situació tampoc no és gaire millor. Romania, Bulgària, Grècia, Hongria, per exemple, ja estan immersos en la sisena onada. Tots aquests estats tenen en comú una taxa de vacunació excessivament baixa.

Espanya, per ara, ha aconseguit esquivar aquesta situació, però les autoritats són conscients de la transcendència que en aquest moment tenen les persones que no estan vacunades. Amb prou feines suposen l'11% de la població que pot rebre la vacuna, però generen un greu risc per a la societat.

Un pacient covid en un hospital espanyol
Sanitaris atenent un cas de coronavirus | GTRES
 

El passaport covid guanya terreny

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i els consellers de les comunitats aprecien un «patró que es repeteix» a tots els hospitals. La major part dels ingressos i casos greus de coronavirus es produeixen entre persones que no s'han volgut vacunar.

Tot i que de moment a Espanya la situació està controlada, no descarten prendre mesures en les properes setmanes. A petició del conseller murcià, no descarten crear «un marc legal» a nivell nacional perquè s'exigeixi el passaport covid. Sobretot en esdeveniments d'oci i esdeveniments multitudinaris.

Aquesta mesura estaria pensada sobretot per a les persones entre 20 i 39 anys, que són les que representen el millor percentatge de vacunació. Actualment, el 78,9% de la població compta amb la pauta completa, que suposa el 88,9% dels majors de dotze anys.

En qualsevol cas, Sanitat no està gaire convençuda de la utilitat d'aquest document tret de facilitar els desplaçaments per la Unió Europea. La proposta depèn més de les comunitats i dels seus respectius tribunals superiors de justícia.

Un jove posant-se una màscara
La mascareta continua sent obligatòria als espais interiors | Unsplash

Les comunitats espanyoles busquen solucions

Algunes comunitats autònomes, com Galícia o Castella i Lleó, ja han mostrat que tenen intenció de posar en marxa algunes restriccions contra el coronavirus. Utilitzant sempre el passaport covid com a eina. Seria un complement a les limitacions horàries i dels aforaments.

Les autoritats tenen clar que «la primera cosa que està sobre la taula és restringir qui ha decidit ser a la zona de risc». Així ho reconeixia el vicepresident de Castella i Lleó, disposat a posar en marxa mesures que afectin aquest grup de població.

L'executiu català també es planteja aquesta possibilitat, que ja funciona als locals d'oci nocturn. Fa uns mesos va contemplar exigir-ho als mestres amb vista al començament del curs escolar.

A Navarra, per la seva banda, no descarten recuperar alguna de les mesures. I al País Basc, tenen previst presentar solucions contra les «aglomeracions» als territoris amb una incidència per sobre del 150.

L'alcalde de Vitòria, Gorka Urtaran, aposta per implantar l'ús del passaport covid. Creu que els que no es vulguin vacunar hauran de «fer una vida diferent».