Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de dues persones estrenyent-se les mans i un ventall de bitllets d'euro

La liquidació que cobraràs si només treballes aquest estiu: els diners que rebràs

Durant el període estival se signen molts contractes amb data de caducitat

L'estiu és un moment propici per treballar, sobretot pel repunt del turisme. Solen tractar-se de contractes temporals que s'allarguen uns quants mesos, en concret fins al setembre o l'octubre. I la pregunta que es formulen molts treballadors és si tindran dret a cobrar la liquidació.

Al marge de l'època de l'any i del període que s'hagi exercit l'activitat laboral, aquesta retribució sempre la percebran. S'hi han d'incloure totes les quantitats que estiguin pendents d'abonament a l'empleat un cop finalitzi la relació laboral. Sempre al marge de les causes per les quals hagi estat motivat aquest cessament.

En cas que hi hagi retribucions pendents hi ha dret a percebre-les. Al marge que sigui un cas d'acomiadament procedent, improcedent o sortida per decisió pròpia. Tal com assenyalen a Noticias trabajo, la quantia no és una quantitat concreta.

S'obté de sumar els diferents conceptes pendents de cobrar, com ara dies de descans o vacances generades no gaudides. En cas que hi hagi un acomiadament i encara et restin jornades de vacances, aquesta part s'inclourà a la liquidació.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
La quantia de la liquidació dependrà dels dies treballats i de les vacances pendents de gaudir | Getty Images, 89Stocker

Conceptes que es tenen en compte per calcular la liquidació

Les empreses tenen l'obligació de comunicar al treballador l'acomiadament per escrit i aquest l'ha de signar donant el seu vistiplau. En cas que no estigués d'acord amb les quantitats i les causes haurà de deixar-ho per escrit a través d'un «No conforme». D'aquesta manera no tindrà tantes dificultats a l'hora de presentar una possible reclamació.

La liquidació després d'un cessament laboral o d'una marxa voluntària s'obtindrà a partir de la suma d'una sèrie de conceptes. En primer lloc es troba el salari dels dies treballats després de l'última nòmina. Si el sou puja a 2.000 euros mensuals i t'acomiaden el 15 de setembre, la quantia a ingressar serà de 1.000 euros. Serà el 50% pel fet que s'ha treballat la meitat del mes.

Quan les pagues extres no estiguin prorratejades, cal que et paguin la part proporcional generada pels dies treballats. Per entendre-ho millor, en aquest portal recorren a un cas pràctic. Hi ha la possibilitat que la darrera paga extra s'ingressés el 30 de juny, però en el nostre cas, la vinculació amb la companyia s'estén fins al 31 d'agost. Si el salari mensual és de 1.500 euros, s'entén que l'extra també arribarà a aquesta xifra.

Muntatge d´un grup d´investigadors en una taula i un aire condicionat
Encara que només treballis els mesos d'estiu, també tens dret a la liquidació | Getty Images

Per tant, caldria dividir 1.500 euros entre 182,5 dies, que suposen sis mesos. El resultat que se n'obtindria seria 8,21 euros. En el nostre cas, en haver treballat des de la darrera extra fins al 31 d'agost, es generarien 62 dies. Aquest número el multiplicarem per 8,21 i obtindrem la xifra que ens pertoca per aquest concepte, que seran 509,02 euros.

El tercer factor que cal tenir en compte seran les vacances generades i que no s'han gaudit. Per cada mes treballat hi ha dret a 2,5 dies. Si hem estat contractats durant tres mesos, aleshores es generarien 7,5 dies. Ho hauran d'abonar com un dia normal de feina, encara que també es pot donar el cas que prefereixin donar-te aquests dies lliures. Tot dependrà del que més compensi a l'empresa. 

També trobem dos detalls més a valorar, com són les hores extres o els incentius per objectius. En tot moment ens han d'abonar aquestes quantitats si s'han complert les condicions. En sumar aquests conceptes obtindrem la liquidació que ens hauran de pagar. En general, la lliuraran el mateix dia que es produeix la signatura, mentre que l'ingrés pot trigar un parell de dies.