La diòcesi de Barcelona anuncia accions legals contra la Conselleria de Salut

Denuncien «l'arbitrarietat i la indefensió» del dret a la llibertat religiosa i de culte

Interior Sagrada Família Barcelona
Tot i les indicacions del Govern, es va permetre públic a la missa | Diari Més

L'arquebisbat de Barcelona va anunciar ahir a través d'un comunicat que «davant del poc previsible canvi d'actitud de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, durant els pròxims dies iniciarem les accions legals oportunes contra l'arbitrarietat i la indefensió que sofreixen el dret a la llibertat religiosa i a la llibertat de culte, constitucionalment protegits». 

Previsió «injusta i discriminatòria»

Segons s'especifica a la nota de premsa, la Direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya va autoritzar la celebració d'una Missa a la basílica de la Sagrada Família en record dels difunts durant el temps de pandèmia. Tot i això, des de l'arquebisbat denuncien que el PROCICAT (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya) va prohibir expressament la celebració d'aquesta Eucaristia per superar les deu persones previstes en cerimònies religioses. 

«És una previsió que ens sembla injusta i discriminatòria tenint en compte que hem estat molt acurats i respectuosos per mantenir les normes sanitàries exigides per als espais tancats, presentades en tot moment a l'Administració, comptant amb el vistiplau dels metges i, sobretot, tenint en compte que per a altres locals interiors més reduïts s'admet un aforament del 50%», manifesten.

Un altre dels factors que ha generat polèmica entre l'Església i el Govern ha estat l'obertura de la Sagrada Família als turistes. Per insistència de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, durant el matí de dissabte i diumenge la Sagrada Família va estar oberta al públic per «reactivar la vida econòmica», i en canvi no es va permetre la seva obertura per un funeral

Missa per les víctimes de la Covid-19

Tot i la prohibició del PROCICAT, la Missa es va celebrar sense cap impediment. Segons fonts del Govern, el règim sancionador pertany a l'Ajuntament perquè és qui ha de vigilar amb el compliment de la resolució en el seu terme municipal. Des del Consistori, en canvi, asseguren que «és la Generalitat qui no autoritza i a qui correspon prendre les mesures que consideri més oportunes».

A l'Eucaristia hi van assistir menys de les 500 persones que hi havia previstes inicialment, a més a més la representació política va ser mínima: «Des de les nostres responsabilitats de govern de la ciutat no podem desatendre les disposicions del Govern, que acatem des del desacord més absolut», va assegurar Albert Batlle, el tinent d'alcalde de Seguretat. Molts van seguir la cerimònia a través de 8tv, 13TV, Ràdio Estel i Internet.

Quim Torra ordena un expedient sancionador a l'arquebisbat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que s'obrirà un expedient sancionador a l'arquebisbat de Barcelona per la celebració de la Missa a la Sagrada Família sense autorització del PROCICAT. El president ha assegurat que les restriccions que va imposar el Govern són per a tothom, i que l'Església no està exempta del seu compliment. 


Comentaris

envia el comentari