La Diputació de Barcelona, a favor de respectar els espais naturals del territori

Recomanacions essencials per a la conservació i respecte als entorns naturals: "Parcs naturals sí, però amb civisme"

Parc del Castell de Montesquiu
La Diputació de Barcelona gestiona els 12 espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la província. Parc del Castell de Montestquiu | Oriol Clavera - Diputació de Barcelona

Els parcs naturals s'han convertit en el refugi i la destinació de lleure de proximitat per a molts barcelonins durant aquesta difícil època de pandèmia.

Sens dubte, el confinament ha creat a la ciutadania la necessitat d'anar als espais naturals a la recerca d'aire pur, llum del sol, camins de bosc on estirar les cames.

La pandèmia ha provocat que la visita al medi natural s'incrementi de forma notòria i que en molts indrets hagi augmentat exponencialment. Fins i tot s'estima que, en alguns casos, el nombre de visitants s'ha triplicat en comparació amb la xifra d'anys anteriors durant el mateix període.

La sobre freqüentació dels darrers caps de setmana de lliure circulació ha generat força problemes envers el medi natural, la població rural resident i, fins i tot, entre els mateixos visitants. En molts casos, podem comprovar que els visitants 'novells', a causa de no ser habituals dels espais naturals, poden poden tenir comportaments perjudicials per a la natura.

A causa del desconeixement, el descuit o la manca de sensibilització ambiental, no ha estat difícil observar actituds contràries a les bones pràctiques habituals en el medi natural.

Per aquest motiu, els gestors dels parcs naturals, juntament amb els alcaldes dels municipis afectats, han procurat mitigar els conflictes generats emprant les eines al seu abast.

S'ha realitzat la publicació de bans municipals, ha augmentat la vigilància i s'han incrementat els serveis d'informació, entre d'altres. Malauradament, aquestes eines estan resultant insuficients.

Sense dubte, és important actuar de manera urgent i amb fermesa des de l'Administració pública perquè algunes actituds i situacions perjudicials per als entorns naturals no es perllonguin i ni molt menys perpetuïn.

La Diputació de Barcelona és l'encarregada de gestionar i preservar els 12 espais naturals que configuren la Xarxa de Parcs Naturals de la província:

El Parc del Castell de Montesquiu, l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el Parc del Montnegre i el Corredor, el Parc de la Serralada Litoral, el Parc de la Serralada de Marina, el Parc Natural de la Serra de Collserola, el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Parc del Garraf, el Parc d'Olèrdola i el Parc del Foix.

Actualment, els parcs del territori que més pateixen l'incivisme ciutadà són el Montseny, la Serralada de Marina i Collserola, l'únic dins del terme mateix de la ciutat de Barcelona.

En general, però, tots els parcs naturals estan patint aquestes problemàtiques i des de la Diputació animen als visitants a respectar els espais naturals seguint les següents recomanacions:

Aparcar sempre a les zones habilitades i fer servir el Bus Parc. Els cotxes mal aparcats, fora de les zones autoritzades, destorben a senderistes, animals i habitants dels parcs. Per anar al Montseny i a Sant Llorenç del Munt els caps de setmana funciona el transport públic integrat Bus Parc, un servei còmode, adaptat i ecològic, ideal per estalviar-se fums i embussos.

Parc Natural del Montseny
Si vens en cotxe, aparca a les zones autoritzades | Ricard Badia - Diputació de Barcelona

Anar prou equipats de roba i ben calçats per anar a muntanya, si més no, amb l’avituallament mínim necessari, per tal de no posar-vos en perill ni en situació de necessitar rescat.

En moto, cal circular amb prudència i respectant la velocitat permesa, ja que sovint es travessen petits nuclis urbans molt propers als parcs. 

Aparcar les autocaravanes només a les zones habilitades, generalment a la perifèria dels parcs.

Seguir sempre els camins, els itineraris i les rutes senyalitzades. És fàcil i útil obtenir guies, planells i el millor assessorament als centres d’informació dels mateixos parcs o bé descarregar-se l’app gratuïta de la Xarxa de Parcs Naturals, per portar tota la informació essencial a la butxaca.

Circular en bicicleta per les rutes senyalitzades, per pistes de mínim 3 metres d’amplada, amb molta cura i sempre a menys de 30 km/h o si cal, a menys de 20 km/h.

Parc de la Serralada Litoral
Circular en bicicleta per pistes amples i a la velocitat permesa. Parc de la Serralada Litoral | RICARD BADIA - DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Tenir cura de l’entorn dels bolets per no malmetre l’ecosistema i que puguin seguir creixent cada temporada.

Utilitzar les àrees indicades per anar a menjar o a descansar i en cap cas fer botellot.

Endur-se la brossa a casa o fer servir els contenidors instal·lats als parcs. Les deixalles atrauen els animals salvatges i poden perjudicar seriosament la seva alimentació. 

Portar el gos degudament lligat per evitar situacions incòmodes — o fins i tot perilloses — amb la resta d’usuaris o amb els ramats que viuen i pasturen als parcs.

Contemplar la natura en silenci, per no pertorbar els habitants dels parcs i tampoc els altres visitants. L’observació a distància amb prismàtics dels animals és una solució excel·lent per gaudir-ne sense destorbar-los.

Imatge d'un home amb un gos passejant pel bosc
Si vols venir acompanyat del teu pelut, porta'l ben lligat | Ricard Badia - Diputació de Barcelona

Sense dubte, és imprescindible actuar de manera urgent per evitar totes aquelles actituds i situacions perjudicials per als entorns naturals. Per tot plegat, des de la Diputació de Barcelona es vol transmetre aquest missatge de sensibilització ambiental tan necessari en el moment actual: anar i gaudir dels parcs naturals amb respecte, cura i civisme.


Comentaris

envia el comentari