El futur de la Diputació de Tarragona serà sostenible, o no serà. És la principal línia estratègica que han presentat aquest dimarts els dos caps visibles de la institució, Noemí Llauradó i Quim Nin, a l'hora de fer públic el Pla de Mandat 2020-2023 amb què la Diputació vol marcar un fill de ruta nítid per orientar els seus projectes, accions i prioritats a mitjà termini. Un pla amb què, en paraules de la presidenta Llauradó, «hem posat les bases per a la Diputació de Tarragona del segle XXI».
Aquest full de ruta assumeix com a propis els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU i s'alinea absolutament amb els compromisos de l'Agenda 2030 «en les seves tres dimensions: l'ambiental, l'econòmica i la social», ha exposat la presidenta. El document obre la porta a un llarg camí cap a la digitalització, la sostenibilitat, la innovació, la deslocalització i el lideratge estratègic que es vol consolidar en els tres anys de mandat que li resten a l'equip actual, en la línia dels reptes i anàlisis que Llauradó ja avançava en aquesta entrevista a TarragonaDigital publicada el passat 10 de juliol.
«Sostenible, digital i líder»: la Diputació de Tarragona vol fer una passa endavant de cara al 2023
El Pla de Mandat obre quatre finestres clares per tal d'assolir l'objectiu final «de garantir el benestar de la població tarragonina» a través d'un ampli ventall d'eines i serveis a la seva disposició. La primera d'elles és articular una Diputació líder al territori, capaç d'influir i de traçar aliances estratègiques «amb tots els agents socioeconòmics de la demarcació, del país i d'Europa». Llauradó s'ha obert a «ser la veu dels nostres municipis i dels nostres ciutadans» des de la institució més potent del Sud de Catalunya.
Aquest lideratge hauria de passar per «co-liderar projectes com la futura Regió del Coneixement, evitar el despoblament del territori, apostar per l'energia sostenible, garantir l'arribada de la fibra òptica fins al darrer racó de les nostres comarques i consolidar un model de turisme responsable que trobi l'equilibri entre qualitat i quantitat», detalla el document. En el cas concret del desplegament de fibra òptica, els dos portaveus han confirmat que el conveni amb la Generalitat es troba «avançat» i esperen que pugui ser una realitat de cara a l'any 2023.
Les lliçons de la Covid-19: la Diputació obre la porta a habilitar una central de compres centralitzada per al món local
El segon eix estratègic de la Diputació de Tarragona és abraçar la transformació digital, interna i externa, i «fer del territori un pol d'atracció per al creixement econòmic equilibrat», i el tercer axioma serà evolucionar cap a una organització «flexible, deslocalitzada i digital» adaptada a les necessitats de la ciutadania, i no a la inversa. Noemí Llauradó ha volgut destacar «el segell propi» del nou full de ruta de la Diputació, amb el coneixement i el valor afegit com a horitzó de futur i «configurat amb accent participatiu i consensuat amb la veu de tots i cadascun els ajuntaments del nostre territori». «És un pla ambiciós, innovador i amb una veritable voluntat de transformació», ha valorat la presidenta.
La presidenta @nllaurado destaca que el #PlaMandatDipta és innovador i ambiciós, i que s'ha creat des del treball, el consens i la participació amb la voluntat d'evolucionar i promoure el bé comú al #CampdeTarragona, #TerresdelEbre i #BaixPenedès. pic.twitter.com/6sLlDI7V6P
— Diputació Tarragona (@Dipta_cat) July 21, 2020
El quart i darrer repte assenyalat és reenfocar el potencial de la Diputació «cap a la definició de nous serveis i la manera de repensar-los», amb possibilitats en estudi com una central de compres centralitzades a disposició del món local, com en el cas d'EPIS o material de protecció que s'ha revelat insuficient a mitja pandèmia. «Les noves necessitats ens van obrir els ulls, i aquesta escolta permanent ara formarà part de la reflexió que estem fent» de cara a articular noves eines de cara al futur proper.
Si tot segueix el camí previst, aquesta declaració d'intencions serà validada al plenari del pròxim dijous i en uns mesos es concretaran amb detall els objectius i projectes exactes a desenvolupar, a través de plans anuals, que donaran forma i posaran el fil a l'agulla al pas endavant que s'ha presentat en públic aquest dimarts.