Pedro Sánchez, d'esquena, intervenint al Congrés dels Diputats

Un diputat del Congrés revela sense voler la data del final de l'estat d'alarma

Jaume Asense (Podem) ha comaprtit l'esmena dels Pressupostos on s'apunta al final de l'estat d'alarma

L'estat d'alarma a Espanya podria durar més del que avui pensen tots els espanyols. El 31 de desembre de 2022 és la data exacta estimada que ha marcat Podem sobre la durada que tindrà l'estat d'alarma, que avui dia acabaria el pròxim 9 de maig de 2021.

Com apunta aquest divendres 'Vozpópuli', sí que ve indicat en el text de l'esmena als Pressupostos Generals de l'Estat, que fa uns dies ha presentat la formació liderada per Pablo Iglesias al costat d'ERC i EH Bildu. Si no es tracta d'una errata, la sorpresa seria majúscula per a tots els ciutadans, que ja estan acusant el que han sofert en aquest any tan dur com 2020.

Hi haurà un estat d'alarma a Espanya fins al 31 de desembre del 2022?

«Hem presentat un acord amb ERC i EH Bildu per a parar tots els desnonaments sense alternativa residencial, així com els talls de subministraments, fins a desembre de 2022. Farem tot el possible per a sumar al PSOE. Aquesta esmena conjunta és un primer pas per a blindar en un futur pròxim la llei catalana sobre habitatge i estendre-la per tot l'Estat. Ens marca el camí alhora que consolida el bloc que ha de pivotar els Pressupostos Generals de l'Estat», escrivia en Twitter Jaume Asens (Podemos).

La raó per a pensar que l'estat d'alarma pugui allargar-se més del que es preveu, està a la part final del dinovè paràgraf del document. Aquest text pot comprovar-se en un missatge de Twitter que ha publicat el president del grup confederal, Jaume Asens.

«Pel que a la suspensió de llançaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial es refereix, fins a la finalització de la vigència de l'actual estat d'alarma, la durada estimada de la qual arribarà fins al 31 de desembre de 2022», resa el text titulat 'Esmena a l'articulat per a introduir una nova disposició final' i que ha estat proposat per aquestes tres formacions polítiques.

L'estat d'alarma actual finalitza el 9 de maig

Cal recordar que actualment l'estat d'alarma va quedar prolongat, amb l'aprovació del Congrés dels Diputats, fins al 9 de maig de 2021. La votació va ser reeixida gràcies al suport de 194 diputats (PSOE, Unides Podem, Ciutadans, Més País-Equo, Compromís, PNB, BNG, Coalició Canària, Nova Canàries, el Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix i PDeCAT).

La pròrroga fixa que el 9 de març de 2021, després de quatre mesos de l'estat d'alarma, la Conferència de Presidents pugui acabar amb el mateix si els marcadors epidemiològics i socials així ho permeten. Per tant, en el cas de voler prorrogar l'alarma fins avui que es marca en el text citat de Podemos, el govern d'Espanya hauria de tornar a necessitar el vistiplau del Congrés.

Quin objectiu té l'esmena de Podem, ERC i Bildu?

L'esmena als Pressupostos Generals de l'Estat presentada per Podem, ERC i Bildu vol parar qualsevol desnonament sense opció residencial fins al 31 de desembre de 2022, igualment amb tota suspensió de subministrament bàsic, com a electricitat, gas natural, o aigua.

Els tres partits desitgen confirmar que no hi haurà cap classe de llançament durant tot l'estat d'alarma, amb el que preveu que aquest arribarà fins a finals de 2022, mentre s'espera que entri en vigor la nova Llei d'habitatge. A més, l'esmena presentada ve amb una modificació legislativa perquè no es produeixi fins a maig de 2024 qualsevol mena de llançament de persones sense una possibilitat residencial quan la titularitat de la hipoteca fixada hagués passat a una altra persona física o jurídica.