Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'una dona que duu mascareta com a mesura preventiva contra el coronavirus

Polèmica entre govern espanyol i autonomies per la relaxació en l'ús de la mascareta

Galícia i Catalunya es mostren favorables a debatre sobre la qüestió, mentre que Madrid, Andalusia i el País Basc són reticents

Bona part de les comunitats autònomes s'han posicionat durant els darrers dies sobre la possibilitat de relaxar l'ús de la mascareta en algunes situacions, un fet que ha provocat discrepàncies entre diversos governs autonòmics. En aquest sentit, Galícia i Catalunya han plantejat obertament la possibilitat de debatre sobre l'ús de la mascareta, mentre que Andalusia, Madrid i el País Basc critiquen el debat sobre eliminar la màscara en alguns llocs.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest sentit, des del Ministeri de Sanitat s'ha avançat que és una possibilitat que en les pròximes dates es pugui reconsiderar l'ús de la mascareta en certs espais. En concret, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, assegurava aquest dilluns que era «molt probable» que «en pocs dies» es pugui relaxar l'ús de la mascareta.

Simón avançava aquesta possibilitat davant la bona marxa de la campanya de vacunació contra la Covid-19 i la situació epidemiològica, aspectes que també han reivindicat els governs de Galícia i Catalunya per parlar obertament sobre la possibilitat de replantejar l'ús de la màscara. Sobre la qüestió, el president gallec, No obstant això, el president gallec Alberto Nuñez Feijóo va matisar que seria «qüestió de setmanes» i no de dies, pronosticant que això podria arribar al juliol o l'agost.

Budó respon a Simón: «A Catalunya, deixarem d'utilitzar les mascaretes quan ho diguin les autoritats sanitàries»

La portaveu i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha volgut frenar la lleugeresa amb què Fernando Simón va augurar una ràpida relaxació de l'obligatorietat de portar la mascareta en espais oberts. Sense entrar a valorar si els terminis que Simón preveu són agosarats o no, Budó ha volgut recordar que a Catalunya, que va ser la primera autonomia de l'Estat a implantar l'obligatorietat, «serà el moment de deixar de portar la mascareta quan les autoritats sanitàries ho diguin i ho considerin».

Budó ha recordat també que les previsions de Simón contrasten amb «les paraules de fa quatre dies de la ministra de Sanitat, que volia que s'anés a la platja amb mascareta». En aquest sentit, la portaveu en funcions ha explicat que des que es van instaurar les mascaretes obligatòries, s'han demostrat com una de les mesures «més importants per a evitar la transmissió».

La posició d'Andalusia, Madrid, el País Basc i la Comunitat Valenciana

En contra d'aquests posicionaments es troben autonomies com Andalusia, que ha criticat que s'obrir el debat sobre l'ús de la mascareta perquè, segons ha defensat el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, es tracta de l'«arma més potent» per lluitar contra la pandèmia. En termes similars s'ha expressat el govern de la Comunitat de Madrid en funcions, que no considera una prioritat en aquests moments prescindir de l'ús de la mascareta. «La pandèmia no ha acabat», han assenyalat.

Des del govern basc consideren que la flexibilització en l'ús de la mascareta només ha d'arribar quan la major part de la població hagi rebut la pauta completa de vacunació. Per això, rebutgen fer «especulacions» i criden a la «prudència». Per la seva banda, el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, creu que aquesta decisió s'ha de prendre «quan correspongui». «Ara com ara és absolutament obligatòria la mascareta, la distància i la ventilació».