Felip VI crida a la «unitat» per resoldre els problemes d'Espanya «sense divisions ni enfrontaments»

El monarca defensa la validesa de la Constitució davant «preocupacions serioses» com Catalunya
El rei ha cridat a la unitat durant els seus discurs | Cedida

 

El rei Felip VI ha emplaçat els ciutadans a mantenir la «unitat» i «l'entesa» a l'entorn dels «valors democràtics que compartim» per «resoldre els nostres problemes sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència i empobreixen el nostre futur». En un missatge de Nadal marcat per la situació a Catalunya -que el propi monarca ha identificat com una de les «preocupacions serioses» de la societat espanyola- el Rei ha destacat el valor de la Constitució com a element d'integració de les diferències i la «solidesa» de l'Estat com a instrument per afrontar els reptes. «El temps no s'atura i Espanya no es pot quedar immòbil», sinó que ha de «seguir recorrent camí sense tancar-se en ella mateixa com en altres èpoques del passat».

 

Diàleg, generositat i respetce

El monarca ha obert el seu discurs parlant dels problemes i preocupacions dels espanyols, entre les que ha citat la manca d'ocupació, la desigualtat social, el deteriorament de la confiança de molts ciutadans en les institucions i Catalunya. En aquest sentit ha destacat el «diàleg», la «generositat» i el «respecte entre persones d'ideologies molt diferents» com alguns dels valors que van permetre «ensorrar murs d'intolerància, de rancor i d'incomprensió» del passat.

 

Per això –i sense citar directament el paper d'ERC- ha recordat que el Congrés viu immers en un procés per investir un president del govern espanyol i cal «tenir més que mai una confiança ferma en nosaltres mateixos i en Espanya, que sempre ha sabut obrir-se camí quan hem afrontat el futur amb responsabilitat, generositat i rigor». En aquest sentit ha volgut destacar el paper de l'Estat com a garantia del compliment de la llei. Segons Felip VI el progrés d'Espanya «depèn en gran mesura del caràcter dels seus ciutadans, de la fortalesa de la seva societat i de l'adequat funcionament del seu Estat».

 

Per aquest motiu ha reclamat evitar els extremismes. Espanya –ha afirmat- és «un país modern» amb un estat «sòlid», i per això «no hem de caure en els extrems ni en una autocomplaença que silenciï les nostres carències i errors ni tampoc en una autocrítica destructiva». «Confiem en nosaltres mateixos, en la nostra societat; confiem en Espanya i mantinguem-nos units en els valors democràtics que compartim per resoldre els nostres problemes; sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència i empobreixen el nostres futur», ha sentenciat.

 

També et pot interessar...