Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

Misteri resolt: Aclareixen un dels principals dubtes sobre la vacunació a Espanya

Es tracta de la desaparició de 30.000 dosis de vacunes contra la Covid

La gestió de la pandèmia ha tornat a provocar un nou enfrontament polític entre el govern i l'oposició. I és que els partits de la dreta han portat avui al Congrés una de les qüestions que més polèmica han generat en els últims dies: la 'misteriosa' desaparició d'unes 30.000 dosis de vacunes contra la Covid del registre oficial de Sanitat.

Han estat diversos els mitjans i partits com ara el PP o Ciutadans que han denunciat la falta de diversos milers de vacunes que no constaven ja en les dades oficials. Es tractaria de més de 20.000 dosis de la vacuna de Moderna i de 7.020 de la Pfizer.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

No és la primera vegada que sorgeixen dubtes sobre aquest assumpte, perquè fa algunes setmanes, Sanitat ja va haver d'aclarir que unes 7.000 dosis d'AstraZeneca que havien sortit del registre s'havien destinat a les Forces Armades.

Davant la falta d'una explicació per part del ministeri de Sanitat, la diputada popular Rosa Romero Sánchez li preguntava aquest dimecres a Carolina Darias sobre el parador d'aquestes vacunes. La ministra de Sanitat negava de manera categòrica que s'hagi produït cap «desaparició».

Darias es mostrava contundent en la seva resposta i demanava una rectificació a Romero, per qüestionar aquest assumpte: «No hi ha ni una sola dosi perduda, espero que es retractin públicament».

I per a evitar que continuï havent-hi qualsevol suspicàcia, la ministra ja ha assegurat que es prendran mesures. Anunciava durant la seva rèplica a la diputada del PP que en el pròxim informe diari de vacunació «apareixeran clarament no sols les dosis que es lliuren a les comunitats autònomes, sinó també les del ministeri de Defensa i les venudes a Andorra».

La ministra ha llançat un dard enverinat als principals partits de l'oposició: «Estem acabant d'integrar aquests registres. És que li sembla malament que es vacuni a les Forces Armades a vostès que són el partit de la dreta? A nosaltres no».

La rèplica Rosa Romero Sánchez ha estat criticar amb duresa la gestió de la ministra de Sanitat i seguir preguntat sobre les vacunes 'desaparegudes'. «Continuaran enganyant a tots els espanyols? Després de tot el que ha passat no han après res? On estan les 30.000 vacunes que han desaparegut? Estem a la cua d'Europa i es perden vacunes. Són l'única solució per a salvar vides i ocupacions, aquesta és la seva responsabilitat», afirmava.

Ciutadans porta el tema a Europa

Però el PP no és l'únic partit que ha volgut fer oposició amb aquest tema. Vox ha registrat fins a 30 preguntes per a fer-li al govern sobre la «incoherència» de les dades de vacunació contra la covid-19 que s'ofereixen diàriament.

També des de Ciutadans s'ha instat l'executiu perquè aclareixi aquest garbull exigint-li més transparència. És per això que més enllà de portar també el tema a les corts espanyoles i ha elevat fins a tres preguntes a la Comissió Europea.

La formació liderada per Inés Arrimadas afirma que el discurs del ministeri de Sanitat «genera gran desconfiança entre la ciutadania i desacredita la tasca d'Europa». I és que no entenen com «des que es van detectar les primeres irregularitats, el ministeri incideix en què les xifres són estimacions dels laboratoris i poden fluctuar».

És per aquest motiu que algunes de les preguntes han estat les següents: «Són les dades que reben els països orientatius com assegura el govern espanyol?» o si «té notícies que aquesta situació ocorri en altres països europeus?». El partit taronja també sol·licita la creació d'una base europea que reculli de manera mensual les dosis facilitades als diferents països.