Nieves i Luís, una parella de 62 i 65 anys, escolten la infermera just abans de rebre la vacuna de la Covid-19 a Sant Boi

Llargues cues en la represa de la vacunació amb AstraZeneca a Catalunya

El procés d'immunització incorpora des d'avui la població general d'entre 60 i 65 anys

La vacunació amb AstraZeneca s'ha reprès aquest dimecres amb la incorporació de la població general d'entre 60 a 65 anys, després que la setmana passada se n'aixequés la suspensió cautelar i aquest dilluns el govern espanyol autoritzés ampliar-ne el límit d'edat. Al poliesportiu de L'Olivera de Sant Boi de Llobregat, a la comarca del Baix Llobregat, un dels punts de vacunació que s'han muntat arreu de Catalunya, ha registrat una llarga cua durant el matí de persones que formen part d'aquest grup d'edat i també de col·lectius essencials de segona línia.

«Hem tingut molt bona rebuda des de primera hora del matí. Estem tenint un degoteig continu», ha assenyalat Marta Rafael, una de les coordinadores d'aquest punt, on han convocat 365 persones aquest dimecres. Aquest espai al poliesportiu L'Olivera s'ha muntat en poques hores, però aquest dimecres ha obert portes i l'engranatge ha funcionat, amb 365 dosis de vacuna de la Covid-19 ofertes i un circuit que ha anat avançant a bon ritme al llarg del matí. Desenes de persones han format una cua que a primera hora ha envoltat part de les instal·lacions.

«La informació arriba un dia i és per ja. Hem de ser ràpids i ens hem d'adaptar al que ens va demanant el Departament de Salut per muntar la infraestructura. Hem tingut també molta ajuda de l'Ajuntament de Sant Boi i ens coordinem amb atenció primària. Pel que fa a la logística i la preparació és un gran esforç», ha destacat en declaracions a l'ACN Marta Rafael.

Convocats el dia anterior

Les persones de 60 a 65 anys que han acudit al punt de vacunació aquest dimecres havien rebut un missatge just el dia anterior que els informava que formaven part d'un dels col·lectius convocats. El missatge inclou un enllaç per reservar la cita. Aquest és el cas de Nieves i Luís, una parella veïna de Sant Boi que han rebut la primera dosi del vaccí aquest dimecres.

«Al principi era una mica reticent, però ara em sento alliberada. Tant de temps amb por de sortir al carrer», ha expressat Nieves, de 62 anys, a l'ACN en sortir del poliesportiu. «Jo estic sorprès perquè no esperava la vacuna tan aviat. La sogra té 91 anys i encara no li han dit res. Per això estem una mica sorpresos», ha exposat Luís, de 65 anys.

Aquest dimecres al matí ja s’havien apuntat unes 14.000 persones de 60 a 65 anys per rebre la vacuna, un 87% de les places ofertes per avui, segons ha informat Salut.

Capacitat per vacunar un miler de persones al dia

«Trobem de tot. Hi ha gent que sent una responsabilitat en el fet de vacunar-se i quan li toca ve i altres que tenen dubtes, perquè hi ha hagut informacions que poden donar lloc a contradiccions. Aquí resolem els dubtes que tenen i si estan decidits, els vacunem. Fins ara ningú ha decidit no vacunar-se», assenyala Rafael. Aquesta coordinadora explica que la idea és que el poliesportiu estigui obert de dilluns a divendres amb horari lliscant i que adaptaran l'organització en funció de les dosis que vagin arribant. En el poliesportiu es podrien vacunar, com a màxim, un miler de persones en una sola jornada.

El circuit que s'ha muntat al poliesportiu L'Olivera consisteix en un primer control a la porta, on es verifica que les persones que hi acudeixen tinguin el missatge per mòbil o el correu electrònic i que formin part del grup d'edat convocat. Després passen al punt d'atenció ciutadania amb la targeta sanitària i se'n verifiquen les dades. Se'ls apunta a l'agenda de vacunació i es dirigeixen a les taules on les infermeres els administren la dosi. Abans comproven que no tinguin contraindicacions. Amb la vacuna ja posada, s'asseuen durant 15 minuts per comprovar que no tenen cap reacció adversa.