Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general del càmping Can Bora Lodges de Constantins

L'aixecament del confinament comarcal i les «ganes de viatjar» disparen les reserves

Pla general del càmping Can Bora Lodges de Constantins
Les reserves s'han incrementat de manera important als establiments turístics interiors i de muntanya. | ACN

L’aixecament del confinament comarcal ha retornat l’esperança al sector turístic després d’uns mesos amb un nivell d’activitat pràcticament inexistent. «La situació que tenim no és la que necessitaríem, però és un pas endavant», ha afirmat el director general de Turisme, Octavi Bono, en declaracions a l’ACN. Les «ganes de viatjar» del mercat català s’han traduït en un increment de les reserves, especialment a cases rurals i allotjaments ubicats a zones de l’interior de Catalunya i d'alta muntanya. Moltes d’aquestes reserves estan previstes per Setmana Santa.

Per aquests dies, les places a alguns establiments del Delta de l'Ebre i la Terra Alta ja estan gairebé exhaurides i a alguns allotjaments de la Costa Brava centre ja s’ha arribat al 100% d’ocupació. A la Cerdanya, els hostalers preveuen superar el 50% d'ocupació aquest cap de setmana. Tot i l'augment de les reserves en aixecar-se el confinament comarcal, aquest percentatge és similar a les xifres d'un cap de setmana d'hivern abans de la pandèmia. A més, per ara, només preveuen obrir els establiments més petits i de caràcter familiar.

Allau de trucades i reserves a la Catalunya interior

Al conjunt de l'Alt Pirineu i Aran, els volums d'ocupació i d'obertura d'establiments de cara a aquest cap de setmana podrien ser molt similars. L'anunci de flexibilització de les restriccions de mobilitat va provocar una allau de trucades per fer reserves i moltes consultes sobre les polítiques de cancel·lació. De totes maneres, bona part d'aquestes es concentren en els dies festius de la Setmana Santa, segons ha explicat el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau.

Aquest també és el cas de les comarques centrals. Des que el Govern va anunciar el desconfinament comarcal, el sector del turisme rural de la Catalunya Central ha rebut «una allau» de peticions de reserva, sobretot per Setmana Santa. De moment, per aquest cap de setmana, el primer sense confinament comarcal, al Berguedà hi ha 17 cases ocupades de 80, una xifra que representa el 21%.

Al Garraf, entre hotels, càmpings i habitatges d'ús turístic, es preveu arribar al 50% d'ocupació el pròxim dissabte i amb uns preus entre un 30 i un 40% per sota de l’habitual. El Gremi d'Hostaleria apunta que bona part de les reserves seran a última hora. «La gent no ha superat la por a un canvi d'escenari», ha dit el seu president, Oskar Stöber. Tot i l'augment de les reserves, el Gremi recorda que qualsevol cap de setmana de primavera sense pandèmia hi hauria més allotjaments oberts i les reserves fregarien el 70%.

Baixa ocupació a Barcelona ciutat

A Barcelona, l’obertura del confinament comarcal s’està notant lleugerament. «Tenim reserves de clients locals i de proximitat», ha explicat la directora de màrqueting i vendes del Mandarin Oriental, Lourdes Gaude. L’hotel va tornar a obrir les portes el 12 de març després d’un any sense hostes —entre juliol i octubre van obrir només el terrat— i des d’aleshores ha mantingut un nivell d’ocupació del 15% i 30 coberts diaris al restaurant.

La directora general de Turisme de Barcelona, Marian Muro, assegura que els hi consta un augment de les reserves d’espectacles o per anar al teatre després de la flexibilització de les restriccions de mobilitat. «Estem segurs que aquest cap de setmana vindrà molta gent de les comarques», ha afirmat. Muro celebra l’obertura del confinament comarcal i ho qualifica d’un «motiu d’il·lusió» per la capital catalana.

De totes maneres, la ciutat té una especial dependència del turisme internacional, que representa un 83% dels visitants. A aquest factor s’hi suma la cerca de destinacions rurals per part dels turistes. «En un moment on el context convida buscar espais oberts i zones poc densificades, segurament allò que expressi millor aquells atributs se’n beneficiarà i les propostes percebudes com a espais més densificats segurament no sortiran tan beneficiades», ha admès Bono.

Obertures anecdòtiques a la costa

A la costa del Maresme, la majoria d'hotels estan tancats i l'arribada massiva del turisme de proximitat encara haurà d'esperar. En un any normal, la temporada d'aquesta zona comença per Setmana Santa i mai ho fa amb tots els establiments oberts. Les perspectives immediates d’obertures a la demarcació de Tarragona de cara el pròxim cap de setmana són mínimes.

A l’impacte del coronavirus en el sector turístic, aquest any s’hi suma una Setmana Santa «avançada», compresa entre finals de març i principis d’abril. «Al sector de la neu li va molt bé perquè pot garantir millors condicions per a la pràctica de l’esquí, però a les zones del litoral fa molt llarg el període entre Setmana Santa i l’activació de cara a l’estiu de mitjans de maig», ha explicat Bono.

Creix l’esperança per Setmana Santa

Més enllà de l’impacte de l’obertura del confinament comarcal en aquest cap de setmana, el sector celebra la flexibilització de les restriccions de mobilitat de cara a la Setmana Santa. «El turisme rural o les destinacions que permeten fer activitats a l’aire lliure estan tenint una gran demanda. És lògic», ha afirmat Muro. A la demarcació de Tarragona, l'increment de reserves turístiques arran de la reobertura de la mobilitat no començarà a notar-se particularment fins a la Setmana Santa. El sector afronta amb relatiu optimisme les dates festives per poder començar a recuperar terreny.

Els establiments d'interior del Camp de Tarragona tenen més demanda que els de la costa. A les Terres de l'Ebre les reserves s'han disparat. Al Delta i a les zones de la Terra Alta pròximes als ports, barraques i cases rurals ja estan pràcticament exhaurides, especialment, les d'un màxim de vuit places. La demarcació de Girona també encara amb optimisme la Setmana Santa després que a finals de la setmana passada es despertessin les reserves a diferents allotjaments turístics. Tant al Pirineu com a molts llocs de la Costa Brava ja hi ha un 80% de places plenes, de mitjana.

Els hotels que més han notat l'augment de reserves és a la Costa Brava centre i això ha fet que la meitat dels hotels hagi decidit obrir a partir de la setmana vinent. La gerent del grup Costa Brava Centre, Judit Lloberol, ha afirmat que «hi ha establiments on s'ha arribat al 100%» d'ocupació. Els càmpings segueixen una tònica similar i arreu de la demarcació gironina obriran un 40% dels establiments de l'Associació de Càmpings de Girona

Pel que fa als hotels del Pirineu gironí ja tenen prop d'un 75% de les habitacions reservades per Setmana Santa. En una situació similar hi ha les cases de turisme rural de la demarcació, que sumen unes ocupacions sobre el 80% en zones de muntanya i interior i del 60% a la costa.

«El sector seguirà patint mentre els mercats internacionals no s'activin amb normalitat»

La nota negativa, però, la porten les destinacions centrades en un públic més internacional, com ara Lloret de Mar (Selva). En aquest cas, el president del Gremi d'Hotelers, Enric Dotras, ha assegurat que només obrirà un 10% dels hotels del municipi i els que ho facin seran «hotels familiars», majoritàriament. El principal motiu és que Catalunya manté en vigor el confinament perimetral i això impossibilita l'entrada de turistes d'altres països i també de fora de Catalunya. Dotras ha reclamat a les administracions garantir l'accés d'aquells qui portin una PCR negativa o un certificat de vacunació.

A la capital catalana, l’ocupació prevista per Setmana Santa no és molt superior a la registrada els últims dies. L’hotel Mandarin Oriental estima mantenir el nivell d’activitat del 15% i, potser, registrar algun augment del nombre de reserves. Tot i això, la capital catalana és una destinació molt basada en el turisme internacional, encara molt limitat. Fins abans del confinament, la clientela de l’hotel Mandarin era en un 95% internacional. Ara, està mantenint un equilibri amb la meitat d’hostes estrangers i l’altra meitat nacionals.

«Mentre no tinguem actius els mercats internacionals de manera normal, el sector seguirà patint. Ens va bé activar el mercat català i l’espanyol, però el sector turístic català no en té prou», ha lamentat el director general de Turisme.