Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, en una roda de premsa a Brussel·les

Europa avisa del perill d'una quarta onada de Covid-19: «Estem empitjorant»

Brussel·les demana accelerar el ritme de vacunació, i definir conjuntament la desescalada «quan la situació ho permeti»

Una dona gran rebent una dosi de la vacuna de la Covid-19 sense sortir del cotxe

Brussel·les ha alertat d'un repunt de contagis i ha reclamat accelerar la vacunació a la Unió Europea. «Estem empitjorant, veiem la cresta d'una quarta onada», ha assegurat aquest dimecres la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen. En paral·lel a la crida per vacunar més ràpidament, l'executiu comunitari també demana als governs europeus que comencin a preparar una desescalada «coordinada» per quan «la situació epidemiològica ho permeti».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El Centre Europeu de Prevenció i Control Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) definirà en les pròximes setmanes «el marge de maniobra» que tenen els països per aixecar restriccions. De totes maneres, els experts de l'ECDC ja van avisar a principis d'aquesta setmana que les mesures per la covid-19 s'han de mantenir fins a l'1 de maig si es vol evitar un repunt de morts al juny. De fet, preveuen gairebé el doble de morts per la Covid-19 a l'estiu si s'aixequen aquest març les restriccions.

 

La CE demana preparar conjuntament la sortida de la pandèmia

Confiant que la vacunació farà un salt qualitatiu a partir d'abril amb un augment de les dosis disponibles, la CE demana als governs europeus que comencin a preparar ja conjuntament l'estratègia de sortida de la pandèmia. Per a l'executiu comunitari, aquesta hauria d'implicar seguir criteris comuns i l'ECDC hauria de tenir un paper destacat per marcar el full de ruta dels països de la UE.



Segons la CE, aquesta agència està elaborant una guia per establir els nivells epidemiològics que permetin fer «simulacions sobre el marge de maniobra que té cada estat per reduir mesures sense provocar un rebrot». Brussel·les assegura que l'ECDC crearà una eina digital per facilitar les decisions als estats i que estarà operativa a l'abril.

Un passaport sanitari gratuït per a viatjar per Europa

A banda d'això, Brussel·les proposa un passaport sanitari gratuït per verificar amb un QR la vacunació, haver passat el virus o ser negatiu en Covid-19. La CE ha presentat aquest dimecres la proposta sobre aquest document de viatge que, a l'espera del vistiplau dels governs europeus, no estarà llest abans de juny, ja que l'executiu europeu trigarà almenys tres mesos a fer-lo operatiu a l'àmbit tècnic.

De totes maneres, quedarà en mans dels estats decidir quines proves accepten com a salconduit, així com les restriccions de moviment per la Covid-19. La CE ha avisat que els no vacunats hauran de tenir la mateixa llibertat de moviment que els vacunats mentre se sotmetin a «proves o quarantenes». Els 27 estats membre de la Unió Europea discutiran el sistema de mobilitat ideat per l'executiu d'Ursula Von der Leyen a la pròxima cimera del 25 i 26 de març.

D'entrada, els líders europeus estan a favor d'un passaport Covid-19, mentre no signifiqui una discriminació per als no vacunats. El Parlament Europeu també haurà de donar el seu vistiplau al passaport de la Covid. A Brussel·les aposten per tirar endavant un document flexible que permeti demostrar l'estatus sobre el virus de cara a reactivar els viatges a l'estiu. «El Certificat Verd Digital ofereix una solució a tota la UE per garantir que els ciutadans es beneficiïn d'una eina digital harmonitzada per moure's a la UE», ha defensat la vicepresidenta de la CE Vera Jourová.

Brussel·les demana que el passaport sanitari sigui vàlid a tots els estats membre de la UE amb la possibilitat que serveixi per Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa, si aquests països ho desitgen. Qualsevol ciutadà de la UE ha de poder obtenir el document de viatge, així com els estrangers residents a la UE i els visitants amb dret a viatjar arreu del bloc europeu. Fonts comunitàries no descarten que el document pugui servir en un futur per viatjar fora de la UE, però no s'atreveixen a predir quan es podrien tancar acords bilaterals amb països tercers.