Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert on es poden veure diversos alumnes a l'escola en una aula fent activitats

Al 74% de les aules no es pot mantenir la distància de seguretat per la Covid-19

El sindicat ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball i ha convocat una manifestació dimarts a la tarda

Pla obert on es poden veure diversos alumnes a l'escola en una aula fent activitats
Una enquesta de CCOO revela que un 16% de les aules no es poden ventilar. | ACN

Al 74,4% de les aules de les escoles de Catalunya no es pot mantenir el metre i mig de distància de seguretat per la Covid-19 i el 57,7% dels centres no ha rebut les mascaretes FFP2 pels docents o personal d'atenció educativa que n'han de dur. Així es desprèn d'una enquesta feta per CCOO durant la primera setmana del curs escolar a 1.750 treballadors docents i no docents de 1.246 centres públics, privats i concertats de totes les etapes educatives.

Aquestes dades han portat el sindicat a presentar una denúncia a Inspecció de Treball, segons ha explicat el responsable d'educació de CCOO, Manel Pulido. CCOO ha convocat una concentració dimarts a les 17:30 hores davant els serveis territorials d'Educació, menys a Lleida que serà dimecres. Pulido ha dit que la convocatòria és conjunta amb els altres sindicats docents. «No només fem aquesta crida al personal dels centres educatius del Departament d'Educació, sinó al conjunt de treballadors de tots els centres educatius», ha apuntat, perquè «estan en les mateixes situacions».

El 40% de les aules d'infantil i primària tenen més de 20 alumnes

L'enquesta també indica que en el 40% de les aules d'infantil i primària se supera la ràtio de 20 alumnes per aula. En concret, a infantil, la ràtio legal de 20 alumnes se supera en el 38,84% dels casos, mentre que a primària el percentatge arriba al 40,85%. Les aules d'adults superen els 24 alumnes en un 51,82% dels casos. A FP i Batxillerat l'incompliment de la ràtio és menor a l'1% segons l'enquesta.

Rosa Maria Villaró, responsable d'acció sindical de sectors públics de la federació d'educació de CCOO de Catalunya, ha dit que els percentatges en aquest cas «no són tan representatius» perquè el formulari estava «més encarat a infantil i primària».

Pel que fa a les mascaretes higièniques, menys segures que les FFP2, l'enquesta mostra que la primera setmana del curs havien arribat amb les corresponents instruccions d'ús al 60,9% dels centres. Per altra banda en el 58,5% dels centres el gel hidroalcohòlic que havia arribat es considerava suficient.

El 16,3% de les aules no es poden ventilar

Les aules es poden ventilar de manera suficient en el 77,6% dels casos, i no es poden ventilar en el 16,3%. La resta de les respostes indiquen que algunes sí i altres no o que la persona enquestada ho desconeix. Pel que fa a la distància de seguretat al menjador, el 59% dels enquestats consideren que no es pot mantenir i el 41% que sí.

Els serveis sanitaris s'han adequat de manera suficient segons el 74,8% de les persones que van respondre l'enquesta. El 30,9% d'aquests espais es netegen un cop al dia, el 45,6% dos cops, i el 17% tres vegades. El 6% es netegen més de tres vegades. El 19,2% del personal docent i el 38,3% de l'alumnat no neteja el seu espai.

Denúncia a Inspecció de Treball

El sindicat ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball perquè considera que les dades de l'enquesta evidencien que el Departament d'Educació «no ha complert els compromisos». Pulido ha apuntat com «especialment preocupants» les respostes dels enquestats, que representen la meitat de les escoles catalanes, que fan referència a la distància de seguretat i el proveïment d'equips de protecció individual especialment pel personal vulnerable.

Villaró ha afegit que la denúncia té a veure principalment amb l'absència de mascaretes FFP2 en molts centres. «En els centres educatius el personal ha de dur aquest tipus de mascaretes perquè la distància de seguretat no es pot mantenir i les condicions de ventilació són les que són», ha assegurat.