Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe

Si et diuen això per telèfon, no piquis: et roben fins a 500 euros

Les autoritats ja han llançat una alerta sobre la nova estafa que utilitza el canvi del 4G al 5G per robar diners

Les estafes telefòniques han evolucionat i s'han tornat cada cop més sofisticades. Recentment, ha sorgit una nova estafa que està preocupant les autoritats i les empreses del sector.

El frau està relacionat amb la suposada instal·lació de tecnologia 5G. Aquest engany ha afectat nombrosos usuaris que, confiant en la promesa d'una millora en el servei, han caigut al parany.

En què consisteix l'estafa del canvi d'instal·lació a 5G

L'estafa comença amb una trucada telefònica que, a primera vista, sembla legítima. Els estafadors es fan passar per empleats de companyies telefòniques reconegudes, informant els usuaris sobre la necessitat de realitzar una actualització al sistema.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
Els estafadors suplanten empreses conegudes per enganyar les víctimes | Ptnimages, Leung Cho Pan

El que fan és dir que cal adaptar-se a la tecnologia 5G. Argumenten que, per mantenir un servei de qualitat, és imprescindible fer aquest canvi i, en alguns casos, fins i tot esmenten que és obligatori per evitar talls en el servei.

Quan han guanyat la confiança de la víctima, els estafadors sol·liciten informació personal i financera, amb el pretext de verificar el compte o cobrar una tarifa d'instal·lació.

Alguns usuaris han reportat que se'ls ha demanat fer un pagament immediat per cobrir els costos del "nou equip" o la "visita tècnica". Tot i això, el que en realitat passa és que els estafadors utilitzen aquestes dades per cometre fraus.

"Ens van assegurar que si no s'acceptava la modificació, perdríem qualitat en el servei del 4G d'ara. També ens van dir que el canvi suposaria pagar 500 euros a la qual cosa els vaig respondre que preferia passar per una botiga per informar-me millor. Després, vaig penjar el telèfon”, explica una de les víctimes.

Imatge de fons d'una persona amb un mòbil i una targeta a la mà i una altra amb mans amb bitllets
Arriben a demanar un pagament immediat de 500 euros per dur a terme el servei fraudulent | Getty Images, Towfiqui Ahamed Barbhuiya

Com protegir-te d'aquesta estafa telefònica

Per evitar caure en aquest tipus d'estafes, és fonamental estar informat i ser previngut davant de qualsevol trucada sospitosa. A continuació, us oferim algunes recomanacions clau:

  • No comparteixis informació personal o financera: les empreses legítimes mai et sol·licitaran dades sensibles com ara números de compte, targetes de crèdit o contrasenyes per telèfon.
  • Desconfia de les sol·licituds de pagament: si et demanen fer un pagament a l'acte per actualitzar el teu servei o adquirir un nou equip, desconfia.
  • Verifica sempre la font de la trucada: si dubtes de la legitimitat de la trucada, penja i truca tu mateix a la companyia. D'aquesta manera, podreu confirmar si la trucada és autèntica.
  • Denúncia les autoritats i la companyia telefònica: denunciar aquests fraus ajuda les autoritats a identificar patrons i a prendre mesures per protegir altres usuaris. A més, les companyies telefòniques poden prendre accions addicionals per alertar els seus clients i millorar els sistemes de seguretat.