Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
José Augusto García Navarro, presidente de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología

Adverteixen del futur que li espera a Espanya durant les pròximes 3 setmanes

El mateix doctor ha reconegut que no pensava trobar-se amb una situació així mai durant la seva carrera professional i ha manifestat que ningú estava preparat

José Augusto García Navarro, president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología
El doctor García Navarro creu que ha estat un error comparar el Covid-19 amb altres malalties recents | SEGG

Tot i les prediccions relativament positives que ofereix el govern i els seus representants en les rodes de premsa, hi ha altres opinions d'experts mèdics que no auguren el panorama que anuncien des de l'Executiu sobre el coronavirusa Espanya. 

El doctor José Augusto García Navarro, president de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, ha manifestat en el medi 'ABC' -en referència a la gent gran i a les residències - que: «El que ha passat és que les residències treballen sempre amb plantilles molt ajustades; les ràtios de cuidadors per interns són molt justes. Quan falla una persona, ho fa tota la cadena».

«Amb la pandèmia s'ha registrat un absentismed'entre el 30 i fins al 60%, sense taxa de reposició perquè el personal o estava de baixa, o malalt o era reclamat des dels hospitals, pel que en la majoria dels casos no s'ha desatès ni s'ha abandonat a la gent gran, però inevitablement ha llastat l'assistència», continua el doctor. «Quan es va decretar el confinament, el virus ja estava dins de les residències. I aquests centres no són hospitals on s'aïlli tan fàcilment als malalts. Per a un familiar, sentir a dir que els seus majors estan morint i no poder veure'ls en trenta dies ni fer res és terrible».

Enormes efectes del coronavirus a la gent gran

El doctor augura un repunt de morts en les residències força elevat durant les pròximes setmanes. Ha manifestat, a més, que el coronavirus no discrimina els seus efectes tot i ser jove: «És una pandèmia terrible per a la gent gran. Els que tenen ja malalties cròniques estan més predisposats a tenir una evolució negativa. De fet, el 87% dels més de 19.000mortsa Espanya tenen més de 70 anys. Però el virus debilita i disminueix les defenses també als que estan enèrgics físicament, interaccionen i no tenen problemes de lucidesa. A ells el virus els provoca una inflamació respiratòria que acaba en molt poc temps produint-tot: inflamació de cor (miocarditis); renal, hepàtica i intestinal».

Segons l'opinió de l'especialista donada a 'ABC', el coronavirus afecta molt ràpidament a la gent gran, pràcticament d'un dia per l'altre: «En qüestió d'hores, l'ancià mor. Des del punt de vista clínic, destacaria dos grups de persones: els que estan actius, comencen amb la simptomatologia de tos, febre i falta d'aire (o dispnea), i que són a casa seva. Tu vas, estan bé, robustos i de sobte, és terrible...  Perquè aquesta malaltia  no dóna avisos i no la coneixem. I després està un altre grup de persones molt vulnerables, amb manifestacions de la malaltia  molt variades, per exemple, en residències, on un 50% tenen trastorns mentals».

Afirma que ningú estava preparat

Continuava explicant que: «En aquests casos, hem vist manifestacions més atípiques, una barreja d'elements clínics que fan fàcil equivocar-te. Parlem de persones que tenen una  gran dependència per dutxar-se, vestir-se i menjar. Et trobes de sobte adormits, no saps el que els passa, o amb molta diarrea, que és un altre símptoma molt important. Alteren el seu estat nasal, estan agitats ... Són trets que trobem en persones amb demència. Hi ha una altra part asimptomàtics. Si hi hagués test en residències, serien positius».

El mateix doctor ha reconegut a l'esmentat mitjà que no pensava trobar-se amb una situació així mai durant la seva carrera professional i ha manifestat que ningú estava preparat perquè no es podia estar: «Mai no havia imaginat trobar-me una cosa així. És una cosa que no has estudiat, per al que no t'han preparat i que ho has viscut».

Comparació del Covid-19 amb l'Ebola o la Grip A

Un dels grans errors que, des de la seva opinió, ha efectuat l'Executiu ha estat tractar de comparar els efectes del coronavirus -i la seva capacitat contagiadora- amb altres malalties ja vistes en el passat, com ara la Grip A o l'Ébola: «No hi ha grip que mati així. La veritat és que ens hem equivocat totalment des de l'inici de la pandèmia, ens han despistat els antecedents, com els pacients puntuals afectats per crisis com les de l'Ebola, la grip aviària, etc. Tots els focus d'infecció que ens avisaven han contribuït al fet que ens hàgim fet previsions optimistes».

En relació amb l'anterior, ha afegit que: «S'ha actuat tard a tot Europa. No és una cosa pròpia d'Andalusia, Madrid ni Castella-la Manxa; ho veiem a França, Alemanya, Regne Unit i com va publicar la revista 'New England Journal of Medicine', el primer brot a EUA va ser en una residència de Washington».

Finalitza augurant una situació molt complicada en les pròximes setmanes: «El que demano és que es destini ia material de protecció perquè assistirem a un enorme augment de casos en les pròximes dues o tres setmanes dels contagis i morts en aquests centres».