Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Salut ordena als hospitals catalans la retirada de 200.000 mascaretes que podrien ser defectuoses

Formen part d'una partida de prop de mig milió d'unitats, enviades pel Ministeri de Sanitat

Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Unes 200.000 mascaretes potencialment defectuoses han arribat als hospitals catalans. | ACN

El Departament de Salut ha ordenat als centres sanitaris retirar 200.000 mascaretes FFP2, corresponents a una partida de 490.000 que va enviar el Ministeri de Sanitat, perquè siguin avaluades perquè podrien no complir els requisits per protegir els professionals. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa del Govern d'aquest divendres.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que el govern espanyol ha demanat la retirada d'un lot de mascaretes FFP2 d'un proveïdor xinès que es van distribuir a les autonomies, després que Catalunya i l'Aragó comuniquessin «dubtes» sobre la seva qualitat. L'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball va confirmar que un lot «presentava problemes».

El ministre de Sanitat ha remarcat que el proveïdor estava «autoritzat» i «complia tots els requisits de material per ser comercialitzat a la Unió Europea». Illa ha defensat en roda de premsa que el govern espanyol ha evitat que mascaretes en «mal estat» s’estiguin utilitzant, i ha destacat que només es tracta d’un dels lots, que serà substituït per aquest fabricant.

Un lot específic de mascaretes

Fonts del Ministeri de Sanitat han concretat que les mascaretes defectuoses són les que van en un envàs verd mentre que les del mateix fabricant que en tenen un de blau no presenten problemes. Aquest dimecres l'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball va enviar informes a Sanitat sobre la qualitat de les mascaretes i «aquella mateixa tarda» es va informar les comunitats.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

«Es tracta d’un lot específic, concret i per al qual ja s’ha donat ordre de retirada», remarquen les mateixes fonts. Sanitat ha enviat les mascaretes d’envàs verd a l’Institut Textil i Laboratoris (AITEX), perquè avaluï si són adequades per altres usos «com pot ser mascareta quirúrgica o higiènica».

El Ministeri de Sanitat remarca que realitzen controls als equips i material sanitari que importa amb una validació tècnica de la documentació del producte prèvia a la compra (marcat CE), amb un contracte amb AENOR perquè inspeccioni els productors a la Xina a la qual ara s’afegeix també un cop rebut el material, assajos a l'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball.

Exàmen a petició de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell

L'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball va examinar els dos models de mascareta a petició de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. En el seu informe es constata que un dels dos models permet que l'aerosol traspassi en uns barems molt per sobre dels marcats per a les mascaretes FFP2. L'altre model, en canvi, és correcte.

«Es tracta de dues mascaretes d'aparença similar però amb nivells de protecció molt diferents. El model 1 no compleix amb cap classificació indicada en la norma», remarca l'informe, que aclareix que per verificar les diferències s'han realitzat també assajos de resistència a la respiració, comprovant la coherència amb els resultats obtinguts en penetració.