Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
César Carballo fent-se una selfie en un plató de televisió

El doctor Carballo tem per la nova variant: «Em preocupa molt»

El doctor ha opinat sobre la situació actual de la pandèmia

«Tenim por del que pugui passar... No només a nova variant òmicron, sinó que el que vingui darrere pugui créixer, i això ens preocupa molt».

Aquestes van ser les paraules textuals del doctor César Carballo a la intervenció que va fer a 'El programa de Ana Rosa', on va analitzar la situació del coronavirus a Espanya, i va aportar dades molt específiques sobre òmicron.

Òmicron ja conviu entre nosaltres

Madrid és el municipi on s'ha registrat el primer cas de la variant a tot el país. D'altra banda, a Barcelona hi ha dues persones que podrien ser positives, però caldrà estar alerta a com evolucionen. En aquest sentit, Carballo ha declarat que la nova variant «s'està distribuint com pensàvem i com és normal».

Pacient de Covid intubat i atès per dos professionals de la sanitat vestits de blanc, altament protegits
Òmicron ja és a Espanya | Unsplash

«El problema és que parlem de tancar fronteres en comptes d'exigir una PCR 48 hores abans del vol», ha continuat manifestant.

A més, considera de vital importància el procés de vacunació que s'ha dut a terme. «La pressió als hospitals creix a poc a poc, i això ens sona al que va passar l'any passat, però gràcies a Déu ens salva aquest 80% de vacunació».

Sud-àfrica, en perill

L'expert ha admès que hi ha un aspecte que el té molt preocupat. La seva inquietud és deguda a l'aparició de les variants de coronavirus a Sud-àfrica, perquè «de cinc, dues són d'allà».

Creu que el VIH podria ser el màxim culpable de la propagació de casos en aquesta zona. «És un país amb una taxa del 20% de VIH en població adulta, que fa que tinguin un sistema immune molt debilitat», va aclarir. Segons ell,  «és molt probable que allà hagi crescut òmicron».

D'aquesta manera, també ha matisat que la nova variant «porta ombres com les mutacions del virus, ha esborrat delta en pràcticament dues setmanes...».

Un pou sense fons

A Sud-àfrica, ni el 5% de la població ha rebut la vacuna contra el coronavirus. Estem parlant d'«un forat negre vacunal» i que «allà hi ha vacunes i no es volen vacunar».

Una infermera extreu la vacuna contra el coronavirus de Pfizer en una xeringa el dilluns 14 de desembre de 2020 a l'Integris Baptist Medical Center a la ciutat d'Oklahoma
Més del 90% de la població de Sud-àfrica no ha rebut la vacuna | GTRES

Mirem el costat positiu

«El millor d'aquesta mutació és que els espanyols que tenien dubtes de vacunar-se, ara es vacunen». En aquest sentit, el doctor ha aprofitat per a demanar a la població que es vacuni com més aviat millor.

Sobre la nova variant, César Carballo ha fet una crida al seny. «Sabem que els tests la detecten i que les vacunes, tot i que perdin efectivitat, encara aguanten».

No obstant això, una de les coses que més el preocupen és que «les aigües residuals van pujant, s'assemblen a les de l'any passat».

I no ho dic jo, ho diu un especialista

Durant 'El programa de Ana Rosa', el metge ha demanat que la gent faci ús de la mascareta en aquestes dates tan assenyalades. «Si hi ha grans aglomeracions, cal portar mascareta. La FPP2, si pot ser».

Muntatge de fotos de persones brindant en un sopar de Nadal amb una imatge d'un sanitari fent una PCR
El doctor Carballo recomana fer-se un test abans dels dinars i sopars nadalencs | La Noticia Digital

Insisteix que la mascareta és clau per a evitar possibles contagis i per a protegir-nos. Com a recomanació, ha recomanat fer-se un test abans de reunir-se amb amics i familiars aquestes festes de Nadal.

Finalment, Carballo ha criticat el fet d'haver de pagar per a fer-se un test. «Al nostre país haurien de ser gratuïts. N'hi ha a les farmàcies».