El vicepresident executiu de Recerca i Desenvolupament d'Oncologia de la farmacèutica britànica AstraZeneca, Josep Baselga, ha assegurat aquest dilluns que, si no hi ha cap imprevist, durant el primer trimestre de 2021 la vacuna contra el coronavirus estarà en fase de distribució. En una entrevista al programa 'El món a RAC 1' ha explicat que «ara mateix tenim quatre vacunes en fase 3 i crec que a partir d'ara i fins a finals d'any és molt probable que una, dues o tres ja tinguin els resultats».
Sobre la vacuna que AstraZeneca desenvolupa amb la Universitat d'Oxford, i que està en la fase final d'assaigs clínics, Baselga ha assenyalat que fa mesos que s'està produint i que «a inicis d'any tindrem uns 3.000 milions de dosis» perquè «no volem esperar els sis mesos, ja que seria una tragèdia tenir la vacuna i haver de començar a produir-la». L'oncòleg català ha recordat que a tot el món hi ha una desena de vacunes en fases finals, recordant que és un fet «sense precedents, perquè s'han desenvolupat en temps rècord».
Tot i les bones notícies sobre la vacuna, Josep Baselga ha advertit que «venen uns mesos duríssims», ja que «passarem un hivern horrorós». La bona notícia que ha donat és que «a començament de 2021 la situació començarà a canviar i podrem tirar endavant. A l'estiu podrem tenir una vida relativament normal». Una normalitat que «no serà com la que teníem fins ara, perquè haurem d'anar amb precaucions de distància social i a mascareta formarà part de les nostres vides relativament».
La vacuna d'Oxford i AstraZeneca s'administrarà en dues dosis
El doctor Baselga ha manifestat que la vacuna d'Oxford i AstraZeneca s'administrarà en dues dosis, la segona de les quals 28 dies després de rebre la primera. En aquest sentit, ha matisat que «la immunitat, però, comença abans d'aquests 28 dies». La vacuna, però, segons l'oncòleg català no serà l'única solució a la Covid-19, tot i que «ajudarà moltíssim».
En aquest sentit, ha manifestat que una altra solució destacada contra la malaltia seran els anticossos monoclonals, que serviran per tractar aquelles persones que tenen la malaltia. «Calculo que en tindrem a finals del primer trimestre de l'any que ve. N'hi ha 16 que s'estan desenvolupant i en tenim un de boníssim», ha assegurat Baselga. Sobre la immunitat en aquells que han passat la malaltia, ha dit que «tenen un estat d'immunitat duradora. No sabem si d'un any o dos, però no són sis mesos».
Per últim, Josep Baselga considera que quan es pugui disposar de tests ràpids de forma massiva «el risc disminuirà de manera molt important». Entre els possibles usos, ha posat com a exemples «pujar a un avió, entrar a un concert o a una sala de teatre o assistir a un partit de futbol. Seran tests molt ràpids i es podran fer a casa».