Fotomutatge d'un braç punxant-li una vacuna i el rostre del doctor Melchor Alvárez

El prestigiós doctor Melchor Álvarez avisa: «Tenim un problema»

Alerta del problema que ens ve a sobre en relació amb la pandèmia de la Covid

La fi de la sisena onada és cada vegada més a prop per als espanyols. Tot i que la Covid continua incidint al nostre país, es deixa notar menys que fa tot just un mes, quan la incidència estava disparada superant els 2.500 casos per 100.000 habitants.

Molta gent s'ha contagiat i aquells que han passat el coronavirus tenen por que la infecció els provoqui seqüeles al sistema immune. I per tractar aquest assumpte, el diari 'As' ha parlat amb el doctor Melchor Álvarez de Mon, Catedràtic de Medicina de la Universitat d'Alcalà i Cap del Servei de Malalties del Sistema Immune i Oncologia de l'Hospital Universitari Príncipe de Asturias.

Així ens afecta una infecció de Covid al nostre sistema immune

Aquest prestigiós metge és Doctor Honoris Causa per la Universitat del Zulia, Veneçuela i ha estat a 'Lo importante, la salud', esdeveniment organitzat pels laboratoris 'Cantabria Labs' i en el qual també ha participat Rafa Nadal. Així, el tema central radicava en com podem cuidar-nos després d'haver-nos contagiat de Covid.

Imatge del doctor Melchor Álvarez durant una conferència
Melchor Álvarez de Mon, taxant sobre com afecta la Covid al nostre sistema immunitari | Associació de Mèdics Gallecs

«L'agressió del sistema immune després de l'exposició i patir una infecció per SARS-CoV-2 és important. La recuperació de la capacitat funcional d'aquest gran mecanisme de defensa, que és el sistema immune, és essencial», comença el doctor.

«La seva alteració pot produir a predisposició a altres infeccions, o generar un malestar inflamatori crònic, com l'astènia, els dolors articulars... és clau recuperar-ho. No em cansaré d'insistir que en aquesta consecució d'un equilibri del sistema immune hi intervenen molts factors», recalca.

Com recuperar el sistema immune després de passar la Covid?

Melchor Álvarez de Mon posa el focus que «la dieta mediterrània, la ingesta de vegetals i peixos essencials i àcids grassos juguen un paper important. Segon, el somni és clau. Patir falta de son provoca greus alteracions, neurològiques, immunològiques, però també és essencial l'estat de salut mental», adverteix.

Muntatge símptomes òmicron
La Covid altera el nostre sistema immunitari  | CatalunyaDiari

Però què passa quan s'altera el nostre sistema immune? Segons Álvarez de Mon ens provoca «ansietat i depressió. Aconseguir un equilibri emocional, posar els mitjans per als objectius que un té, aquestes petites satisfaccions de la vida, són essencials i són molt importants, per cuidar el sistema immune. I també el pes».

Així, el doctor aclareix que «buscar el pes adequat és un gran element per aconseguir la recuperació del sistema immune. Si s'ha perdut pes, guanyar-lo, i si s'ha guanyat, augmentar l'activitat física i reduir-ne la ingesta. Aquesta activitat pot ser l'esport per a algunes persones, o caminar per a altres», explica.

El gran problema que adverteix el doctor Álvarez de Mon

D'altra banda, preguntat per òmicron i si pensa que aquesta serà l'última gran onada, el doctor considera que «hi ha moltes possibilitats que sigui l'última. Però tenim un problema, hi ha molta població al món no vacunada», lamenta.

Un centre de vacunació a Espanya
Que hi hagi tanta població no vacunada pot provocar que sorgeixin noves variants de la Covid  | GTRES

«Parlem del món occidental com de persones que no estan vacunades involuntàriament perquè no han tingut accés. Aquestes grans masses de població, segueix havent-hi un risc inevitable que sorgeixi una altra variant», alerta.

El doctor recorda que «una gran taxa de població ha patit la infecció durant aquests dos anys, i esperem que cada vegada sigui més improbable. Una de les grans victòries de la humanitat ha estat la vacuna de la verola, de la pòlio».

«Infeccions que mataven moltes persones, han estat guanyades gràcies a la vacuna. Li devem molt a les vacunes, no em cansaré de defensar-les i donar suport a les vacunes davant de la Covid», conclou.