Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona agafa una mà d'una altra al llit d'un hospital

La doctora Gómez: «Vaig haver d'intubar una mare que no va tornar a veure les filles»

La sanitària María Luisa Gómez Grande ha explicat la seva experiència a l'UCI amb un vídeo

Una persona agafa una mà d'una altra al llit d'un hospital
La doctora María Luisa Gómez explica els segons previs a la intubació d'un pacient Covid | iStockPhoto (gorodenkoff)

La pandèmia del coronavirus ha posat en escac a tota la societat. Fa ja gairebé un any que el virus està a Espanya, almenys segons dades oficials, per la qual cosa la societat, en general, comença a acusar un cert cansament d'una situació que s'ha allargat més del que la majoria voldrien.

María Luisa Gómez Grande és doctora d'UCI de l'Hospital General de Ciudad Real, una més de tants metges que porten mesos treballant i cuidant dels malalts que el coronavirus va deixant al nostre país. Com ella, molts altres metges dels nostres centres de salut i hospitals acumulen mesos d'estrès i cansament que, amb el pas del temps, cada vegada es noten més. 

Els sanitaris expliquen la cara més cruel de la pandèmia

Tots ells acumulen històries i vivències que desitjarien no haver viscut, però segueixen al peu del canó perquè és el seu treball i perquè d'ells depenen incomptables vides de persones que estan contagiades, especialment ara en plena tercera onada que està batent rècords, i de les quals es contagiaran en el futur, perquè al coronavirus encara li queda corda. 

Per aquesta raó, alguns metges acaben esclatant contra el comportament d'alguns irresponsables que no segueixen les normes sanitàries ni les restriccions imposades en els diferents territoris, que organitzen festes sense mascareta o que és van de menjar familiar amb moltes més persones de les permeses, i que en alguns casos s'acaben tornant brots en els quals mor algun dels assistents. 

La doctora Gómez és una d'aquests professionals sanitaris que ha esclatat, i la millor forma que ha tingut de descarregar la seva frustració ha estat un vídeo publicat en les seves xarxes socials amb el qual pretén conscienciar a la població del que està passant, i que alguns encara no acaben d'entendre. 

Un vídeo per a conscienciar sobre la situació

«Desembre de 2020. El Nadal més trist que recordes. No tothom ha tingut tanta sort com tu» són les dures paraules que donen inici a la seva publicació, a la qual acompanya amb imatges d’UCIs repletes de pacients.

Una veu se sobreposa a totes aquestes imatges i demana responsabilitat a les persones que ho estiguin veient: «El moment més estressant i el més emotiu és el d'intubació del pacient», explica María Luisa Gómez Grande, que continua afegint que els pacients amb pneumònia per Covid estan conscients i senten la veu del metge que els està atenent.

«Els estàs explicant que els adormiràs i els connectaràs a ventilació mecànica fins que tot això millori», afegeix la doctora, que explica també que des d'aquest moment comencen a aparèixer interrogants.

«Doctora, tinc dues bessones de cinc anys, quant de temps seré aquí?» va ser un d'aquests interrogants que una pacient li va plantejar a la doctora, però per desgràcia, «no va poder tornar a veure a les bessones». El seu cas no és únic, no va ser el primer i, desafortunadament, probablement tampoc serà l'últim. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La metgessa explica que molts pacients, quan es troben en aquesta situació, intenten donar missatges als seus metges, les seves possibles 'últimes paraules' per als seus familiars i amics en el cas que mai tornin a despertar. 

La situació és encara més dramàtica quan el pacient és un company de professió, un altre doctor que s'ha contagiat, probablement en l'exercici de les seves funcions: «Sap al que s'enfronta, sap que tancarà els ulls i que, possiblement, no els tornarà a obrir», explica María. És un dels «moments més difícils», assenyala. 

El vídeo, que busca conscienciar a la població sobre la gravetat de la malaltia, acaba amb el missatge: «Ajudem-los perquè no hagin d'ajudar-nos. Responsabilitat», al·ludint al respecte de les normes i mesures sanitàries per a evitar els contagis i que els metges continuïn veient-se ficats de ple en aquestes situacions.