Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres

El document complet amb les 5 mesures acordades per Nadal a Espanya

El text justifica les restriccions de moviment i reunió en base a les activitats i àmbits de major risc epidemiològic

Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres
El document complet amb totes les mesures acordades per Nadal a Espanya| ACN

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat una sèrie de mesures conjuntes per limitar el risc de contagis durant les festes nadalenques. Les restriccions es van decidir ahir al Consell Interterritorial basant-se el document de Sanitat que estableix 5 mesures i 11 recomanacions.

El document es bada en el «Pla de resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per Covid-19», aprovat el 16 de juliol de 2020, el qual estableix la coordinació entre Sanitat i les comunitats per fer front a situacions d'emergència sanitària. Amb aquesta intenció, Sanitat ha presentat a les comunitats un document amb les mesures i recomanacions a seguir durant les celebracions de Nadal. 

L'objectiu és evitar un repunt dels contagis que porti a una tercera onada, i «mantenir a les amistats, famílies i comunitats sanes i segures». En el document es fa referència al «cansament de la població» per la crisi sanitària, que porta a una «desmotivació pel compliment de les mesures de prevenció». Per això anuncia «modificacions en els plans de celebracions nadalenques» amb una sèrie de mesures «clares i comunicades amb suficient antelació».


En el document també es tenen en compte l'augment dels desplaçaments durant Nadal «de familiars i amics que es reuneixen en aquest moment de l'any» i que «generen un risc elevat de difusió geogràfica de transmissió» del coronavirus. Per això justifica la limitació de la mobilitat durant les assenyalades dates.

A més, crida l'atenció sobre el risc de transmissió per la «interacció social en horari nocturn» i les aglomeracions a «compres per a les celebracions i esdeveniments esportius i culturals». D'aquí, el toc de queda nocturn i les restriccions sobre els esdeveniments nadalencs.

Basant-se en tot això, estableix un «marc comú de mesures perquè les recomanacions es facin de forma clara i consensuada» i assenyala la necessitat de la coordinació entre les administracions a tots els nivells.

1. Confinaments perimetrals

El primer punt fixa la limitació dels desplaçaments «d'entrada i sortida en les comunitats autònomes excepte per a aquells desplaçaments, adequadament justificats, que es produeixin per raons de necessitat que preveu l'article 6.1 de Reial Decret 926/2020 o al lloc de residència habitual de familiars o persones properes del desplaçat». El pla estableix l'excepció per a les illes Canàries i Balears.

2. Reunions familiars

Estableix el límit de persones en les reunions socials i familiars. Concretament estableix que «les comunitats han de preveure que les trobades familiars amb persones properes per celebrar els àpats nadalencs dels dies 24, 25 i 31 de desembre i de l'1 de gener quedin condicionades al fet que no superi el nombre màxim de 10 persones, llevat que es tracti de convivents».

3. Toc de queda nocturn

L'acord entre Sanitat i comunitats inclou que «en les nits del 24 al 25 de desembre i del 31 de desembre a l'1 de gener, les comunitats autònomes han de fer efectiva la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn, podent establir el moment d'inici com a màxim a la 01.30, únicament per permetre el retorn al domicili».

4. Esdeveniments nadalencs

Entre el 23 de desembre i el 6 de gener les comunitats autònomes no permetran la celebració d'esdeveniments presencials amb elevada afluència de públic. Es recomanen les celebracions que poden complir amb les normes d'higiene i prevenció «com ara cavalcades estàtiques, campanades virtuals o retransmissions d'esdeveniments nadalencs per televisió».

5. Recomanacions

El document inclou un cinquè punt amb 11 recomanacions per al període entre el 23 de desembre de 2020 i el 6 de gener de 2021. Aquestes són les recomanacions a les regions per limitar el risc de contagis per Nadal.

  1. Reforçar els missatges sobre totes les mesures de prevenció, incloses les relacionades amb la ventilació i les activitats a l'aire lliure.
  2. Retorn dels estudiants a casa: Limitar les interaccions socials i extremar les mesures de prevenció 10 dies abans de viatjar.
  3. Restauració i hostaleria: Els locals seguiran les normes d'aforament i prevenció i hauran degarantir la ventilació en interiors.
  4. Via pública: Afavorir un major ús de l'espai públic a l'aire lliure per a la realització d'esdeveniments culturals i activitats per a la infància.
  5. Esdeveniments esportius: No es podran realitzar i es recomanen les modalitats de participació virtual.
  6. Esdeveniments culturals: Les activitats nadalenques a cinemes, teatres, auditoris, carpes de circ o similar es realitzaran respectant l'aforament previst en la comunitat.
  7. Celebracions religioses: Les cerimònies en espais tancats es realitzaran respectant les normes d'aforament de cada comunitat. Es recomana evitar els cants.
  8. Compres: Es recomana a la població fer les compres amb antelació.
  9. Centres residencials i sociosanitaris: Es recomanen les sortides restringides a un únic domicili i mantenint una bombolla de convivència estable.
  10. Transport: Augmentar la freqüència d'horari del transport públic garantint una adequada ventilació i el compliment de les mesures sanitàries.
  11. Coordinació: Es recomana una coordinació efectiva amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i les federacions Regionals de municipis.