Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos

La Generalitat obre una línia d'ajuts de 43,8 MEUR per millorar l'eficiència energètica dels habitatges

El termini per sol·licitar-los s'obre aquest divendres i estarà en vigor fins al 31 de juliol de 2021 o fins que s'acabi el pressupost

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Empresa i Coneixement, ha publicat aquest dijous al DOGC la convocatòria d'una nova línia de 43,8 milions d'euros destinats a millorar l'eficiència energètica dels habitatges. Les ajudes es podran sol·licitar a partir d'aquest divendres 4 de desembre a través de la pàgina web de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i fins al 31 de juliol de 2021 o bé fins que s'acabi el pressupost.

Segons ha detallat el Departament d'Empresa en un comunicat, aquest programa d'ajuts busca «incentivar actuacions» en aspectes com la millora dels aïllaments tèrmics, la il·luminació o un major ús de les energies renovables en instal·lacions de calefacció, ventilació i aigua calenta.

A les ajudes, que provenen del Fons Nacional d'Eficiència Energètica i del Fons FEDER, hi poden optar persones físiques i jurídiques propietàries d'edificis existents o de parts de l'edifici, comunitats de propietaris, empreses explotadores, concessionàries o arrendatàries d'edificis, empreses de serveis energètics, administracions i comunitats d'energia.

Els habitatges de Catalunya suposen un 10,6% de les emissions de CO2

Segons dades facilitades per la Generalitat, el parc d'habitatges de Catalunya representa un 10,6% de les emissions totals de diòxid de carboni al territori. Alhora, més del 80% de les llars catalanes amb qualificació energètica ha obtingut les lletres E, F o G, és a dir, les menys eficients. «Això evidencia la necessitat d'apostar per la rehabilitació energètica per tal de reduir el consum d'energia i millorar l'habitabilitat dels immobles», defensa el Departament d'Empresa.

Amb el llançament d'aquesta línia d'ajuts, la Generalitat vol que, com a mínim, s'assoleixi una reducció del consum d'energia del 10% respecte a la situació de partida, a banda de millorar una lletra en l'escala de qualificació energètica. En el cas que els edificis que han sol·licitat l'ajuda no disposin d'un procediment per a la seva qualificació, s'haurà d'assolir un estalvi d'energia mínim del 20%.

Segons dades de l'ICAEN, un immoble amb una qualificació energètica A —la més alta— té un estalvi en el consum mitjà d'energia de fins al 89% respecte a un amb qualificació G —la més baixa— i del 78% en relació amb la qualificació E, la més nombrosa a Catalunya.