Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La paga de Nadal és molt esperada pels jubilats

El document que molts pensionistes han de presentar per poder continuar cobrant

Els jubilats que rebin la pensió i resideixin fora d'Espanya podran presentar els documents fins divendres 31 de març

Els documents a la Seguretat Social són els elements essencials per poder tirar endavant els processos. Quan arriba el moment de la jubilació, la institució sol·licita una sèrie de documents que reflecteixin la teva vida laboral i les teves dades personals, entre d'altres.

La data límit per als nous jubilats és diferent, ja que depèn de la seva situació, per exemple els que resideixin fora del país tenen fins al 31 de març per presentar els documents.

Segons comunica el Ministeri de Treball, per evitar la suspensió del cobrament de les pensions cal remetre anualment durant els tres primers mesos de l'any un certificat de Fe de Vida i Estat a l'organisme encarregat d'abonar la quantia de la pensió. Aquestes són expedides pels Consolats Generals d'Espanya.

Els pensionistes que cobrin aquest subsidi i no resideixin a Espanya, en primer lloc, hauran de lliurar el document de vida i d'ingressos bancaris al banc fins divendres d'aquesta setmana.

Així, podran evitar futurs problemes amb la institució i la no-suspensió del cobrament de la seva pensió. Segons el Reglament General de la Gestió Financera de la Seguretat Social, són les entitats financeres les que han de comunicar la 'vida' dels jubilats.

Imatge d'una taula de jubilats
Per continuar cobrant, hauràs de lliurar una assegurança de vida i les teves dades de vida laboral | ÁNGEL ULLATE

Quins documents necessito lliurar?

Si bé és cert, els pensionistes no residents al país no troben cap barrera administrativa, ja que poden fer aquest tipus de tràmits a través dels Consolats Generals d'Espanya, fins i tot pagant les taxes establertes legalment.

També poden sol·licitar el document al Registre Civil perquè aquest pugui ser validat amb el titular com a testimoni directe del procés.

Com en tot procés administratiu, cal complir una sèrie de condicions si volem que ens concedeixin la subvenció per jubilació.

El principal requeriment és posseir un DNI espanyol, és a dir, ésser espanyol. Per mostrar la nostra nacionalitat espanyola hauríem d'anar físicament a l'Oficina Consular i mostrar l'original del DNI o passaport.

A més del certificat de Fe de Vida i Estat, la persona perquè li paguin la pensió haurà de presentar el model de sol·licitud emplenat, que és el mateix per a tots aquells que demanin el cobrament d'aquesta pensió, excepte els usuaris inscrits al Règim Especial del Mar. Per a aquest document, els interessats hauran d'afegir la certificació d'empresa que inclogui les dades del treballador substitut.

Imatge d'un grup de persones grans prenent l'ombra al carrer durant l'estiu
Els pensionistes no residents al país poden fer aquesta mena de tràmits a través dels Consolats Generals d'Espanya | Europa Press

Canvis a l'edat de jubilació

La Seguretat Social ha assenyalat que els nous canvis realitzats amb l'entrada del 2023 afecten principalment l'edat de jubilació, així com el període de cotització exigit.

A partir d'aquest any, els assalariats que es vulguin jubilar amb 65 anys seran aquells treballadors que hagin treballat, almenys, 37 anys i nou mesos. Aquest període exigit per a la jubilació als 65 anys es veurà incrementat en els propers anys.

Aquells empleats que no hagin assolit el mínim exigit, hauran d'esperar als 66 anys i quatre mesos per jubilar-se amb caràcter general, és a dir, hauran d'esperar set mesos més en comparació als treballadors que sí que compleixin amb el requisit principal, segons recull la darrera reforma de les pensions aprovada l'any 2013.

Les pagues extres que sí que tindran els pensionistes el 2023

El Govern Central recentment va aprovar que les pensions augmentaran segons l'IPC perquè els beneficiaris puguin fer front a la pujada de preus. Una de les repercussions d'aquesta decisió és que els pensionistes no van tenir la paga del gener el 2023.

Però el que sí que han anunciat des del Govern, és que els pensionistes mantindran les pagues extres de juny i desembre, escrit a la Llei 21/2021 del 28 de desembre, que va recuperar la revaloració de les pensions amb l'IPC passat i va seguir fidel a les 14 pagues anuals.

Imatge d'un home comptant diners
Les pensions no contributives pujaran un 15% | Getty Images

Augment del 8,5% a les pensions

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, va anunciar que les pensions creixeran el 2023 un 8,5%, després de l'aprovació dels pressupostos i que l'IPC mitjà pugés un 8,5% per la inflació del novembre.

Pel que fa a la pensió màxima, aquesta superarà, per primer cop, els 3.000 euros mensuals. D'aquesta manera, les pagues extres de juny i desembre també pujaran un 8,5%.

Aquestes pensions no contributives representen les d'invalidesa, orfandat, viduïtat i aquelles en què la persona en edat de jubilació no ha cotitzat el mínim d'anys exigits.