Dol al món del flamenc: Mor massa jove l'artista José Barrios

Va desenvolupar una exitosa carrera com bailaor i coreògraf

El bailaor José Barrios portava gairebé 20 anys de carrera amb èxits mundials
El bailaor José Barrios portava gairebé 20 anys de carrera amb èxits mundials | IMAE

El bailaor i coreògraf cordovès, José Barrios, ha traspassat aquest dimarts 25 d'agost a Madrid als 45 anys d'edat. Barrios era un artista destacat de l'actual panorama del ball flamenc. Va desenvolupar una exitosa carrera com bailaor i coreògraf, lligat durant més de 18 anys a reconeguts noms de la dansa flamenca com els creadors María Pagés, Rafael Amargo i Blanca del Rey.

Membre de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) des d'abril de 2003, l'entitat lamenta en una nota la defunció de l'artista andalús, autor d'obres com 'Por si acaso amanece', 'Reditum. Bailando flamenco' o 'Clasico', per citar algunes. Des de la SGAE «s'uneixen al dolor de la seva família, amics i propers en aquests moments difícils».

José Barrios va iniciar el seu aprenentatge a Còrdova encara que es va traslladar aviat fins a Sevilla i Madrid, on va comptar amb prestigiosos professors com Manolo Marín, Domingo Ortega i La China. Va començar ballant en solitari i va recórrer gran part dels festivals flamencs andalusos, però aviat el seu talent com a creador va transcendir fronteres i el va portar fins a Estats Units, on va destacar com coreògraf del Boston Flamenco Ballet.

També va ser destacat el seu pas pel Japó, on va créixer com a bailaor i va cultivar també la seva faceta docent en multitud de cursos, tallers i seminaris a les escoles d'Osaka i Kyoto. A més, va organitzar nombrosos espectacles per al Parque España del Japó i va protagonitzar col·laboracions coreogràfiques amb José Porcel i María Pagés.

En els seus darrers anys, José Barrios va desenvolupar noves creacions, treballs més intimistes com 'Concierto-Aire de abajo (2007)', amb el guitarrista Isaac Muñoz, 'Básicamente flamenco' (2009) i 'Por si acaso amanece' (2010).

 

Un gran ventall de creacions

José Barrios va elaborar una gran quantitat de creacions artístiques. Les més madures passen per l'espectacle 'Réditum. Bailando Flamenco' (2017), la seva obra mestra, estrenada al Festival de Jerez l'any següent. I per últim 'Clásico', que va passar pels escenaris del Teatre Góngora de la capital cordovesa el març del 2019, acompanyat per Paco del Poco i Sara Corea (cantant), Isaac Muñoz (guitarra), Víctor Guadiana (violí), Juan Diego Sáez (saxo i cant), i Luís Dorado (percussió), en un programa que anava des de la música clàssica fins al món del cinema, amb punts de poesia, tango, pintura i flamenc.

La seva trajectòria també inclou la participació en espectacles com 'Por si acaso amanece', 'Flamenco algarabía', 'Vino amargo', 'A solas con él' i 'Danza para tres voces', alguns dels quals va presentar amb gran èxit de públic a Marroc, Japó, Estats Units, Cuba o Argelia.


Comentaris

envia el comentari