Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Una dona amb leucèmia i positiva per coronavirus seguia contagiant 70 dies després d'infectar-se

La pacient era asimptomàtica

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
La dona seguia desprenent partícules infeccioses més de dos mesos després | EUROPA PRESS / ONU

Des que es va iniciar la pandèmia del coronavirus a tot el món a poc a poc hem anat descobrint cada vegada més coses sobre aquest desconegut virus: els seus efectes, la manera d'actuar, com lluita contra ell, etc... Tot i això, en tractar-se de quelcom tan recent, sens dubte encara hi ha moltes coses que s'escapen, inclús als experts.

Un dels grans punts de debat des que el coronavirus va aparèixer per primera vegada a les nostres vides ha estat respecte a conèixer quant de temps pot contagiar una persona infectada. Es tracta d'un dels punts clau per poder lluitar contra l'expansió de la malaltia perquè és el que determina durant quant temps s'han de fer les quarantenes i aïllaments per no contagiar a ningú en cas d'haver-se infectat.

Hi ha molts estudis sobre el tema i, malgrat que no hi ha una xifra exacta, s'ha arribat a la conclusió que els pacients poden contagiar, de mitjana, entre uns 10 i 20 dies després d'iniciar els primers símptomes. Tot i això, s'ha de recordar que les probabilitats de contagiar són més elevades en els primers dies, quan la càrrega vírica és més alta. Després el perill disminueix a partir dels 10 dies. Precisament per aquest motiu, es recomana quan una persona dona positiu per Covid-19 que es mantingui en aïllament almenys 10 dies.

Malgrat que aquests serien els períodes més habituals, sempre hi ha casos que surten de la mitjana i arriben a sorprendre fins i tot als més experts. És el cas d'una dona que va donar positiu en fer-se la prova del coronavirus i 70 dies després, la seva anàlisi van confirmar que encara podia seguir contagiant la malaltia, el seu cos desprenia encara partícules infeccioses.

Aquesta dona era pacient de risc, patia una malaltia prèvia, i estava diagnosticada de leucèmia, un tipus de càncer que afecta la sang. A més, tot i confirmar-se el seu positiu en Covid, ella mai va arribar a presentar símptomes de la malaltia. Precisament aquests dos factors podrien haver estat els que van provocar que més de dos mesos després encara pogués seguir contagiant el virus.

Segons assenyalen alguns estudis, els pacients que no presenten símptomes a més pateixen alguna malaltia o problema que provoca que el seu sistema immunològic estigui debilitat, com és el cas d'aquesta dona, poden arribar a transmetre el virus durant molt temps. De fet, ja s'havia donat el cas d'algun pacient que contagiava fins 2 mesos després, però mai tant com aquesta pacient.

 

Positiva per coronavirus des del principis de març

La dona va donar positiu per primera vegada el 2 de març i va seguir donant positiu en 13 proves posteriors que es van anar realitzant per comprovar si el virus ja havia estat eliminat del seu cos. La seva situació va ser complicada i va haver de rebre plasma dues vegades de persones que ja havien superat la infecció, per així facilitar al seu cos la lluita contra la Covid. Al final, el seu sistema va aconseguir guanyar al virus el mes de juny, entre 2 i 3 mesos després d'haver-se contagiat.

Durant tot el temps que va durar la seva infecció es van anar realitzant proves per conèixer el seu estat de salut i com estava sent l'evolució del virus a l'organisme. Precisament aquestes proves van concloure les dades que ara donem a conèixer: La dona estava desprenent partícules infeccioses 70 dies després d'haver donat positiu per primera vegada al març. Sens dubte, un cas peculiar però que es pot repetir més vegades en pacients amb les mateixes característiques.