Pla detall d'un taüt amb flors vermelles

Una dona mor després de conèixer que el seu fill és víctima del coronavirus

L'home no va voler anar a l'hospital per por a ser intubat i va acabar morint

El món va arribar la setmana passada als 106 milions de contagis i 2,3 milions de morts, unes xifres dramàtiques que mostren l'abast d'una de les pitjors pandèmies que es recorden. Darrere dels números hi ha, a més, històries plenes de tragèdia com la que ha patit una família del Brasil. El fill de María Eustaquia da Silvia, una dona de 69 anys de la localitat de Ceres, a Goiás, va morir aquest dilluns a conseqüència del coronavirus. En conèixer la tràgica notícia de la seva mort, la dona va patir un infart i també va acabar traspassant.

El seu fill es deia Irapua Francisco da Silva i tenia 44 anys. Havia donat positiu en Covid-19 una setmana abans de morir, però va rebutjar l'ingrés hospitalari perquè no volia ser intubat. Una decisió fatal perquè el virus va atacar ràpidament als seus pulmons provocant-li una insuficiència respiratòria que el va obligar anar a l'hospital.

Però ja era massa tard. El pacient va ingressar al centre hospitalari amb una saturació d'oxigen incompatible amb la vida i va morir poc temps després. A casa l'esperava la seva mare, esperant notícies sobre l'evolució del seu fill.

Tota esperança d'un desenllaç feliç va desaparèixer quan a l'altre costat del telèfon els metges van notificar que Irapua havia mort. La tràgica notícia va impactar de tal manera a la dona que va patir un infart, provocant una parada cardiorespiratòria. Els serveis sanitaris es van desplaçar fins al seu domicili per atendre-la d'urgència. Les maniobres de reanimació van aconseguir que Eustaquia va arribar amb vida a l'hospital, però finalment va morir.

Una decisió fatal

La família explica que Irapua va sentir els primers símptomes a principis de febrer a causa d'un augment abrupte de febre. La prova PCR va confirmar que era positiu en coronavirus, i els metges van comprovar que es tractava d'un quadre greu perquè el 75% dels pulmons estaven danyats per una reacció immunològica.

Però l'home va rebutjar ser hospitalitzar i inclòs la segona vegada que va ser a l'hospital es va negar a ser intubat. Els seus familiars no tenen cap mena de dubte que això li va provocar la mort i, de manera col·lateral, també a la seva mare, que en conèixer la notícia de la seva mort va entrar en parada cardiorespiratòria. Els dos van ser enterrats aquest dimarts a la localitat de Ceres.

Una nova variant a Ceres

Brasil segueix travessant una situació crítica, amb un col·lapse hospitalari i milers de morts diaris. Allà, la lluita contra la pandèmia s'ha complicat per l'aparició de noves soques més contagioses de coronavirus. A la localitat on van morir Maria Eustaquia i el seu fill, sense anar més lluny, s'ha identificat aquesta setmana una nova variant, que està sent analitzada per l'Institut Adolfo Luz del Laboratori Nacional de Salut Pública de Brasil.

Segons les primeres evidències, la nova variant de coronavirus identificada a Ceres, a l'estat de Goias, aquest dilluns, no és més contagiosa ni més letal que l'anterior. La variant anomenada P2 ja circulava des de fa temps a Brasil, però no està comprovat que causi un augment dels contagis de Covid-19. «Aquesta variant no és més transmissible o més greu que les altres, però serveix com advertència que inclòs aquelles persones que ja van superar la malaltia, la poden tenir per segona vegada», explica el laboratori.

La nova variant va ser identificada després del contagi d'una veïna de Ceres, que a més és el primer cas de reinfecció registrat en aquesta regió del centre del país. El dilluns es va confirmar l'aparició d'aquesta nova variant que se suma a les de Manao, Regne Unit i Sud-àfrica, poc després que el govern britànic digués una dada preocupant: hi ha més de 4.000 noves variants de coronavirus al món.