Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós

Una dona mor després de patir una aturada cardíaca a causa del coronavirus

Els investigadors estan estudiant el cas

 

SARS-CoV-2 segueix provocant sorpreses entre la comunitat mèdica, sobretot després del cas d'una dona jove dels Estats Units que ha mort per una aturada cardíaca a causa d'una infecció per coronavirus. La dona tenia 35 anys, no tenia patologies prèvies, d'origen hispà i acabava de ser mare feia tres mesos.

 

La víctima, de la qual no ha transcendit el seu nom, va començar a trobar-se malament i va estar durant una setmana amb febre lleu i tos, encara que no va arribar a fer-se una prova PCR. De sobte, un dia es va notar cansada i marejada, va anar al llit i ja no es va tornar a aixecar. El seu cor va fallar de manera sobtada i el seu marit la va trobar morta, sense poder fer res.

 

Va ser gràcies a una autòpsia post-mortem que es va diagnosticar coronavirus. El metge forense va diagnosticar miocarditis limfocítica fulminant, el que ha impulsat a diversos científics a investigar el seu cas i analitzar el cor, per esbrinar què va passar.

 

Una afectació molt estranya

Els resultats s'han publicat a la plataforma de comunicació científica 'Research Nature' i expliquen com les cèl·lules del cor de la pacient es van veure afectades greument per una infecció de SARS-CoV-2: «En estudiar el miocardi d'una dona que va morir sobtadament, diagnosticada post mortem amb Covid-19, vam descobrir una infecció per SARS-CoV-2 al cor», descriuen els investigadors.

 

Es tracta d'una afectació molt estranya que ja es coneixia i que es pot donar en el cas del coronavirus com en el cas d'alguns virus causants de la grip i la gastroenteritis, que poden afectar directament al cor. El president de la Societat Espanyola de Cardiologia, Julián Pérez-Villacastín, va explicar a 'Nius' que es tracta de casos «molt estranys, molt escassos, i creiem que probablement és una susceptibilitat individual davant aquesta mena d'infeccions víriques», ha relatat, apuntant directament a causes genètiques.

 

 

Com actua el coronavirus al cor?

Però, quina és la causa de mort sobtada quan el virus de la SARS-CoV-2 entra al cor? Es tracta d'una batalla entre el virus i el sistema defensiu del pacient que té lloc al cor, i que provoca com a «dany col·lateral», la destrucció de les cèl·lules d'aquest òrgan vital pel funcionament del cos.

 

És a dir, en el transcurs de la lluita, s'acaba destruint el que hi ha al voltant, les cèl·lules cardíaques i les connexions elèctriques entre elles, que fan bategar el cor i bombar sang a la resta del cos. És per això que es comencen a provocar arrítmies que són les que finalment causen una mort molt ràpida: «En 9 o 10 segons perds el coneixement i el cervell sobreviu molt poc sense cap reg sanguini, qüestió de minuts», assegura el cardiòleg al citat mitjà.

 

Un influencer de Filipines va morir de la mateixa manera

Aquest va ser el motiu pel qual l'influencer de Filipines Lloyd Cafe Cadena, amb més de 7 milions de seguidors, va morir el 26 d'octubre amb només 26 anys d'edat. La causa de la mort va ser un atac al cor, però hores abans havia donat positiu per coronavirus. Va morir mentre dormia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There are simply no words to express our heartfelt thanks for the prayers and sympathy you have extended to our family during this time of loss. Lloyd was confined in the hospital on September 1 due to high fever and dry cough. He was tested for COVID-19 on the same day which the result came out positive on September 3. As soon as the result of his swab test came out, our family, including BNT immediately isolated themselves. His vitals were okay and had no complaints. On September 4, 5am he was seen by the staff unresponsive and pale looking. As informed by the doctor, he suffered a heart attack while asleep. He was cremated yesterday and his remains is in our house in Cavite in the meantime. All expressions of sympathy, including flowers and cards are welcome. You may send them to our address at #14 Scarah, Kaingin Rd., Brgy. Sto. Niño, Parañaque City. - Cadena Family

Una publicación compartida de Lloyd Cafe Cadena (@lloydcafecadena) el

 

L'embòlia pulmonar, una altra de les afectacions del coronavirus que causa la mort

Són diverses les afectacions greus del coronavirus que causen la mort per danys cardiovasculars. Els cardiòlegs porten des del principi de la pandèmia analitzant-los, i entre ells es troben la trombosi, la miocarditis, l'ictus o l'embòlia pulmonar. Aquesta darrera va ser el tràgic final d'una noia de 20 anys, germana d'un famós periodista esportiu dels Estats Units, que després de ser infectada per coronavirus, va patir un coàgul a la sang que va impedir continuar rebent reg sanguini, provocant la mort.