Sanitarios realizando una prueba pcr para el coronavirus a una mujer

La negligència de dos sanitaris andalusos: falsegen un test d'antígens amb aigua

Identifiquen els sanitaris implicats i la Junta d'Andalusia anuncia que «prendrà les mesures necessàries»

La pandèmia de la Covid-19 no deixa de sorprendre'ns, i la notícia que denuncien diversos usuaris de les xarxes socials és surrealista. Escàndol a les xarxes socials arran d'un vídeo que mostra un intent de falsejar un test d'antígens.

«Ara demostrarem com es pot falsejar un test de Covid-19», afirma un sanitari mentre obre un test d'antígens. El document gràfic, d'un minut i mig de durada, busca demostrar com amb aigua es podria aconseguir un positiu en aquest tipus de proves diagnòstiques.

Recordem que els tests d'antígens ja es venen lliurement a les farmàcies. Segons els sanitaris, amb cinc gotes d'aigua de l'aixeta n'hi ha prou per falsejar-lo.

El polèmic vídeo on ensenyen com 'falsejar' un test d'antígens

De fet, el vídeo va ser eliminat de les xarxes quan es va conèixer que el Servei Andalús de Salut havia obert una investigació al respecte. L'usuari de Twitter 'Enfermera saturada', que compta amb milers de seguidors des de l'inici de la pandèmia, ha denunciat el clip.

Cal destacar que l'arxiu es va penjar en un compte privat, on també compartien un altre tipus de continguts negacionistes sobre la Covid-19. En aquest compte s'ha carregat durament contra les mesures establertes davant la pandèmia des dels seus inicis.

«Com podeu veure, tenim un preciós positiu en antígens de Covid-19 amb cinc gotetes d'aigua», sentencien els dos sanitaris. Als professionals no se'ls veu la cara en cap moment.

De totes maneres, al vídeo s'hi pot veure un test amb una línia de color a la línia T, sense cap marca en la línia de control (C). Això voldria dir que el test no és vàlid.

Segons sostenen des de l'AEMPS (Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris), la línia de control (C) en aquesta classe de test d'antígens ha de ser visible. A més, en les imatges apareix el logotip de la Junta d'Andalusia, un fet que deixa clar que es tracta d'un hospital andalús.

«S'ha procedit a identificar a aquests professionals i s'ha obert una investigació»

Aquesta mala imatge que es mostra sobre els professionals sanitaris d'Andalusia ha provocat que la Conselleria de Salut hagi obert una investigació.

Escasses hores més tard a la difusió del vídeo, el Servei Andalús de Salut (SAS) va apuntar que els professionals treballen a l'Hospital Virgen Macarena de Sevilla. «S'ha procedit a identificar a aquests professionals i s'ha obert una investigació per prendre les mesures oportunes», ha explicat el SAS a 'El Confidencial'.

Si es considerés que hi ha alguna infracció per realitzar aquest tipus de pràctica, s'obrirà un expedient que podria concloure en sanció. Segons la gravetat, podria provocar des de la suspensió o la pèrdua del lloc de treball (en cas greu), fins a un únic avís (en cas lleu).

Després de posar en venda per a tots els usuaris el test d'antígens Covid-19, molta gent dubta de la seva fiabilitat.

Malgrat tot, actualment estan avalats pel Ministeri de Sanitat amb el suport de totes les comunitats. La poca exactitud de les proves, segons exposen alguns experts, posa en dubte el fet de realitzar-se la prova a un mateix. 

De moment, els dubtes radicaven sobre si hi havia errors a l'hora de detectar positius. Estudis recents afirmen que un test d'antígens podria passar per alt quatre de cada deu casos de Covid-19.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.