El Govern català feia públic aquest dijous el resultat d'una enquesta anomenada 'Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019', duta a terme en tot l'Estat. La majoria de mitjans se centraven en què tan sols el 36% dels ciutadans espanyols defensaven la convocatòria d'un referèndum pactat a Catalunya, una xifra que dista molt de la percepció entre ciutadans catalans.
Ara bé, la mateixa enquesta preguntava per la recepta per acabar amb el problema: Un 68% dels enquestats apostava pel diàleg per resoldre la crisi, mentre que només el 23,4% demanava més «mà dura» del Govern espanyol.
Dos de cada tres aposten pel diàleg
Dins d'aquest 68% que demana parlar, la gran majoria vol que la negociació tingui com a límit la Constitució, mentre que el percentatge de gent que defensa un debat sense límits és només de dos de cada deu persones que defensen el diàleg com a millor recepta.
L'enquesta es va fer entre el 9 de setembre i el 17 d'octubre, de manera que inclou part de les reaccions post sentència, que es va conèixer el 14 d'octubre. L'estudi es va fer a 3.600 persones amb un cost de 98.800 euros i s'ha conegut just enmig de les negociacions entre el PSOE i ERC per poder investir Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol.
El diàleg, clau per l'acord entre socialistes i Esquerra
L'únic punt en comú que mostra l'enquesta entre la societat catalana i la de la resta de ciutadans de l'Estat és en l'aposta pel diàleg. Si el 75% dels catalans demana una solució política, la mateixa opció també és la majoritària a la resta de l'Estat, amb un 45%. En canvi, la valoració de la sentència no té res a veure: Només el 16% dels catalans la consideren justa, mentre que és el 60% de la resta d'espanyols la defensen.
És, doncs, el diàleg, l'únic punt de partida que poden tenir en comú els actors implicats. I és en aquest sentit que Esquerra i el PSOE han acostat posicions per una mesa de diàleg que permetria l'abstenció d'ERC a la investidura de Pedro Sánchez.