Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un sanitario con un vial de la vacuna de AstraZeneca en una mano

La dràstica decisió amb la vacuna d'AstraZeneca que pot arribar a Espanya

Les autoritats franceses no descarten que la Unió Europea prescindeixi d'aquesta vacuna, quan hi hagi prou dosis de les altres

Després de mesos de vacunació a la Unió Europea i també a Espanya, podem afirmar sense por d'equivocar-nos que hi ha paraules que se'ns han quedat gravades en la memòria, i que fins fa poc més d'un any haurien semblat impossibles de memoritzar: PCR, Pfizer, AstraZeneca...

Precisament aquest últim terme, que correspon a la vacuna desenvolupada per la universitat d'Oxford, que recentment va canviar el seu nom a VaxZevria, és un dels més pronunciats, però no sempre de forma positiva.

AstraZeneca, la vacuna 'problemàtica' d'Europa

Els reiterats incompliments amb el subministrament de les dosis als països europeus, o els dubtes sorgits al voltant d'alguns casos de trombosi en persones vacunades, han fet d'aquesta vacuna una de les més conegudes. Tot i això, es segueix administrant al nostre país, després que l'Agència Europea de l'Medicament (EMA) hagi certificat la seva seguretat i eficàcia.

No obstant això, aquesta situació podria arribar a la seva fi aquest mateix any, ja que segons informa 'La Voz de Galicia', el conjunt de la Unió Europea (UE) podria estar prou proveïda de vacunes a partir del segon semestre del l'any, que podria prescindir dels vials d'AstraZeneca. Així ho ha confirmat la secretària d'Estat d'Indústria de França, Agnès Pannier-Runacher, que ha reiterat la seva confiança en la vacuna d'Oxford.

Les autoritats franceses no descarten prescindir de la vacuna d'Oxford

En una intervenció en l'emissora Ràdio Classique, la secretària d'Estat ha insistit que «la UE necessita AtraZeneca fins a finals de semestre», després de ser preguntada sobre la possibilitat que la unió segueixi els passos dels Estats Units (EUA), que ja es planteja no administrar-la encara que obtingui l'autorització necessària dels organismes de seguretat.

«A partir del segon semestre els lliuraments de vacunes seran molt importants a Europa i, efectivament, no és impossible que no necessitem recórrer a AstraZeneca», ha reconegut Pannier-Runacher, indicant que la UE disposa de contractes per a rebre fins a 300 milions de dosis en el segon trimestre del l'any, després dels 100 milions del primer trimestre.

L'EMA, un organisme regulador «particularment dur»

Això sí, ha recordat que la vacuna va ser sotmesa a l'avaluació de l'EMA, que tot i ser «particularment dura» ha estat molt clara en assenyalar que la vacuna presenta un benefici «prou important», si es compara amb els possibles efectes adversos que produeix. Tot això, tenint en compte que ja hi ha al voltant de deu milions d'europeus que ja han rebut la seva dosi.

Sigui com sigui, París va anun

ciar divendres que es troba investigant nous casos de trombosi en persones vacunades recentment amb AstraZeneca, que inclouen també dos estranys morts. En total, al país veí ja hi ha quatre casos de morts sobtades associats a aquesta vacuna des que va començar a ser administrada.

Sobre la possibilitat d'autoritzar les vacunes russes Sputnik, que l'EMA ja està examinant des de fa setmanes, França prefereix mantenir una actitud més aviat cauta, si la comparem amb la de Alemanya o altres països. En les últimes hores, les autoritats han insistit que no es tanquen a cap solució útil, però que, primer de tot, és necessària la validació científica.

Les autoritats franceses, a través de la veu del seu secretari d'Estat d'Afers Europeus, Clément Beaune, també han destacat la baixa producció de vacunes russes, que farien que en casos de rebre llum verda de l'organisme regulador europeu les dosis arribin «al millor dels casos a finals de juny »a la UE, quan se suposa que ja no hi seran els actuals problemes d'escassetat.