Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

Els dubtes que has de resoldre abans de posar-te la vacuna

El Ministeri de Sanitat respon a les preguntes més freqüents sobre la campanya d'immunització

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
La vacuna s'ha convertit en un element molt important per frenar l'expansió del coronavirus  | Salut

La vacuna s'ha convertit en la principal esperança per combatre el virus que va fer esclatar una pandèmia mundial fa gairebé un any. En molt pocs temps, s'ha aconseguit crear diversos sèrums en temps rècord i tot i que hi ha hagut certs problemes, sembla que l'inici de la campanya d'immunització juntament amb les restriccions està donant els seus fruits i és que Espanya ha registrat el nombre de contagis més baix d'aquest 2021. 

Així, la vacuna s'ha convertit en un element molt important per frenar l'expansió del coronavirus. Per aquest motiu, els experts han assenyalat que és recomanable que tots continuem utilitzant les eines disponibles per frenar la propagació del virus i posar fi a l'epidèmia. Malgrat això, en tractar-se d'una nova malaltia i d'un sèrum completament nou, moltes persones han mostrat els seus dubtes sobre l'administració de la dosi. Per això, hem volgut respondre a les preguntes més freqüents, recollides pel Ministeri de Sanitat, sobre aquesta qüestió.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

És obligatori vacunar-se?

Tal com passa amb la resta de vacunes a Espanya, la vacuna del coronavirus tampoc és obligatòria. Cada persona pot decidir si se la posa o no.

És segura la vacuna?

Totes les vacunes han passat per mecanismes exhaustius de seguretat per comprovar que no només siguin eficaces, sinó que a més no perjudiquin la salut. Els sèrums contra el coronavirus han estat provats en persones humanes mitjançant la realització d'assajos clínics en diferents fases i fins que no s'ha demostrat que són segurs i eficients no han estat distribuïts.

La seguretat de les vacunes és fonamental perquè aquestes siguin autoritzades. A la Unió Europea les vacunes són avaluades per l'Agència Europea del Medicament.

Les persones que prenen Sintrom o altres anticoagulants orals poden rebre la vacuna?

Les persones que estan en tractament crònic com anticoagulants i que mantinguin controlat i estable l'indicador de l'índex internacional normalitzat (INR) poden ser vacunats sense problema. Si es presenta qualsevol dubte, es pot consultar amb el personal sanitari responsable del tractament.

Les persones immunodeprimides o en tractament immunodepressor es poden vacunar?

Aquestes persones es troben dins del grup de risc si contrauen Covid-19 de forma greu, per la qual cosa és important que siguin vacunades, a menys que estigui contraindicat per ells, malgrat que no hi ha dades definitives sobre la seguretat i l'eficàcia en ells. No es recomana la interrupció del tractament immunodepressor pel moment.

 

Em puc vacunar si estic embarassada? I si tinc un bebè lactant?

No hi ha evidència suficient per recomanar l'ús de les vacunes durant l'embaràs tot i que no hi ha cap indicació de problemes de seguretat per la gestació. La injecció s'haurà de posposar fins després del part. Si l'embarassada té risc alt d'exposició o de complicacions podria valorar-se l'opció que rebi el sèrum de manera individualitzada.

Tot i que tampoc hi ha dades sobre possibles efectes de la vacuna durant la lactància, no es considera que suposi un risc per al lactant, tenint en compte la mena de sèrums actualment autoritzats.

Quins són els beneficis de vacunar-se?

El principal objectiu de la campanya d'immunització és prevenir el coronavirus i disminuir la seva transmissió i taxa de mortalitat. La vacuna és realment important perquè protegeix a cada persona que hagi rebut el sèrum i, a més, també a la resta de població de manera indirecta.

La vacuna protegeix contra les noves variants de la Covid?

Si les noves mutacions de la Covid-19 no afecten la totalitat de la proteïna S és molt probable que la vacuna segueixi sent efectiva perquè estimula el sistema immune per combatre-la. De moment, les dades del laboratori apunten que els actuals sèrums indueixen respostes d'anticossos que mantenen la seva capacitat neutralitzant davant les noves variants.

Quines són les contraindicacions?

La vacuna no està recomanada en aquelles persones que han tingut reaccions al·lèrgiques greus o algun component de la vacuna. Per aquells que han tingut al·lèrgies a altres vacunes o medicaments amb components diferents que no estan presents en els sèrums contra el coronavirus, s'ha d'administrar amb precaució. Ha d'estar sota observació durant almenys 30 minuts després de rebre la injecció.

Tot i que per les persones amb al·lèrgies alimentàries, a animals, al·lèrgens o làtex, entre altres, no està contraindicada la vacuna, també hauran de romandre en observació durant 15 minuts després de rebre el sèrum.

Té efectes secundaris?

Pot tenir reaccions adverses, com febre o dolor al lloc de la injecció, tal com succeeix amb tots els medicaments. Els efectes que s'han observat en els assajos clínics es poden consultar al prospecte i a la fitxa tècnica de cada vacuna, que està disponible a la pàgina web del CIMA

 

Què he de fer si pateixo una reacció adversa després de la vacunació?

És necessari buscar atenció sanitària al teu centre de salut o hospital de referència, segons la importància de la reacció que hagis patit. A més, és de vital importància que el personal sigui notificat al Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d'Ús Humà (SEFVh).

 

Quin preu tenen les vacunes?

Són gratuïtes per a tota la ciutadania.

Puc escollir quina vacuna em vull posar?

No, no és possible escollir la vacuna. La campanya d'immunització davant el coronavirus està condicionada per la greu situació epidemiològica, per la qual cosa és el govern espanyol qui decideix quin sèrum va dirigit a cada persona segons el grup de població.

M'he de vacunar si ja he passat la Covid?

La reinfecció pel nou coronavirus és excepcional en els 6 mesos posteriors a una infecció natural. Per aquest motiu, es podria retardar la vacunació en aquelles persones que ja han patit la malaltia o la infecció en els sis mesos previs a la vacunació i prioritzar a qui no s'ha contagiat. De moment, aquest retard només serà aplicat en persones menors de 55 anys i sense condicions de risc.

Quantes dosis són necessàries per ser immune?

La immunització no està assegurada al 100% en les persones vacunades, però les tres vacunes actualment autoritzades produeixen una resposta immune protectora elevada, d'entre el 59,5% i el 95% en aquells que han rebut les dues dosis.

Quant dura la protecció de la vacuna contra el coronavirus?

De moment, es desconeix quant dura protecció de la vacuna, però segons la informació que ha compartit el Ministeri de Sanitat, estan treballant a estudiar l'efectivitat i la duració de la protecció. Tot i això, el cap d'epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Benito Almirante, ha assegurat que «tot fa pensar que com a mínim tindrà un període de temps igual que el de la infecció habitual. És a dir, entre vuit, deu o dotze mesos».

Què succeeix si em contagio després de rebre la primera dosi?

Si es tracta d'una persona més gran de 55 anys o menor d'aquesta edat, però amb condicions de risc s'esperarà a la recuperació i que acabi el període d'aïllament perquè rebi la segona dosi. Les persones menors de 55 anys i sense condicions de risc hauran d'esperar 6 mesos per completar la pauta de vacunació amb l'administració de la segona dosi.

Puc transmetre la Covid després de rebre la vacuna?

Encara es desconeix si la vacuna impedeix que les persones vacunades s'infectin i, encara que no es posin malaltes, puguin transmetre el virus a altres persones. Són dades que s'aniran coneixent a mesura que es vagi vacunant a la població.

Quant triga en fer efecte la vacuna del nou coronavirus?

La vacuna de Pfizer obté la protecció més elevada una vegada han passat 7 dies després de la injecció. La de Moderna passats 14 dies i la d'AstraZeneca 28 dies després. És molt important que fins que una proporció important de la població estigui immunitzada totes les persones segueixin complint les restriccions.

Qui decideix quines persones es vacunen, quan i com?

A Espanya s'està duent a terme una única estratègia de vacunació. Les primeres vacunes només estan disponibles en una unitat exacta i s'ha establert un ordre de prioritat cronològic dels grups de població després d'una avaluació en funció de criteris que inclouen el risc d'exposició, de transmissió i de malaltia greu.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on estan representades les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha estat qui ha pres la decisió de quines són les persones que poden rebre les primeres injeccions.

On em vacuno?

De moment, les vacunes només estaran disponible en els serveis de salut, on seran administrades a altres grups prioritaris. Cada comunitat autònoma determinarà el lloc o llocs de vacunació segons les persones a vacunar.

 

On em vacuna si em trobo a una autonomia diferent de la meva residència habitual?

Si aquest és el teu cas, has de consultar el servei de salut de l'autonomia on et trobis i si hi ha la possibilitat rebre la vacuna allà. 

Que han de fer els estrangers residents a Espanya per vacunar-se? I els espanyols residents en altres països?

A Espanya s'està vacunant a totes les persones incloses als grups prioritaris, independentment de la nacionalitat o del seu tipus d'assegurança. Durant les següents fases es valorarà com vacunar als espanyols residents a l'estranger.