Tot de bitllets i monedes

Les dues ajudes que pots cobrar a la vegada i no ho sabies: 750 euros al mes

Els sol·licitants simplement hauran de complir un únic requisit

Comença la pujada del gener i moltes famílies espanyoles es preparen per fer front als dies més durs de l'any. A més, en plena crisi econòmica i de pujada dels preus que ho fan tot encara més difícil. Les ajudes del govern són un pot salvavides per a moltes llars.

En aquest sentit, la despesa del Govern en ajudes fa temps que prioritza les persones i famílies més vulnerables com les persones sense feina, amb baixos ingressos i amb responsabilitats familiars a càrrec. En efecte, per a moltes cases a Espanya aquestes ajudes són l'única via de subsistència.

Moltes d'aquestes ajudes són incompatibles entre si, com ara l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i el nou xec de 200 euros. Però, en canvi, hi ha altres ajudes que sí que són compatibles i que de vegades els beneficiaris desconeixen. Aquest és el cas de l'ingrés mínim i de l'ajuda familiar.

L'ingrés Mínim Vital: una ajuda de 533 euros al mes

L'Ingrés Mínim Vital (IMV) és una ajuda adreçada a les famílies més vulnerables. Amb la pujada de les pensions contributives aquesta ajuda també ha augmentat la seva quantitat a partir de l'1 de 2023: de 491,63 euros a 533,41. Per això cal acreditar la manca de recursos per a les necessitats bàsiques.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50
La quantitat ha augmentat en comparació amb l'any passat | Getty Images

Per rebre l'IMV, el Govern exigeix tenir residència legal i efectiva a Espanya i estar en situació de vulnerabilitat econòmica. Per això, cal presentar un resum de les rendes i el patrimoni. La quantitat de les ajudes va augmentant en funció dels membres de la unitat familiar.

L'Ingrés Mínim Vital és incompatible amb la nova ajuda del Govern de 200 euros per a famílies amb recursos baixos. També és incompatible amb la pensió no contributiva de jubilació, tot i que sí que és compatible amb la pensió no contributiva d'invalidesa. A més, es pot compaginar amb l'ajuda familiar.

L'ajuda familiar: l'altre subsidi de 480 euros mensuals

D'altra banda, l'ajuda familiar està pensada per als aturats de llarga durada i amb dificultats per trobar feina. Poden sol·licitar aquesta ajuda els treballadors que hagin esgotat l'atur i que tinguin responsabilitats familiars. També treballadors més grans de 45 als quals se'ls hagi acabat la prestació.

Igualment, poden accedir a aquesta ajuda els treballadors que estan sense feina, però no tenen el mínim cotitzat per cobrar l'atur. Totes aquestes característiques són compatibles amb els requisits mínims d'ingrés vital. Per això, és compatible cobrar l'IMV i alhora l'ajuda familiar.

El 2022 l'ajuda familiar pujava a 463,21 euros, però amb la pujada de les pensions augmenta fins a 480. Per tant, compaginar les dues ajudes podria suposar un ingrés de 1.013 euros per llar. Tot i això, hi ha una condició indispensable que han de complir els beneficiaris.

 

L'únic requisit per cobrar les dues ajudes

L'únic requisit per beneficiar-se de les dues ajudes és que l'import no superi el 75% del salari mínim interprofessional (750 euros). Si una persona cobra una ajuda i comença a percebre l'altra només podrà rebre la part corresponent fins a arribar als 750. En cap cas podrà arribar als 1.013 euros.

Imatge de l'interior del Sepe
Pots combinar diverses prestacions a la vegada | EUROPA PRESS

La majoria dels sol·licitants d'aquestes ajudes són persones que viuen soles, adults amb menor a càrrec o dos adults sense menor a càrrec. Per compatibilitzar els dos ajuts cal complir els requisits exigits en tots dos casos. No complir els requisits d'una de les ajudes suposa la incompatibilitat.

Cal recordar que les dues ajudes estan gestionades per organismes diferents. L'IMV l'atorga l'Institut Nacional de la Seguretat Social, mentre que l'ajuda familiar està gestionada pel Servei Públic d'Ocupació Estatal. Per tant, hauràs de sol·licitar les dues ajudes de manera separada.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp