Les últimes notícies sobre Vodafone no són gens encoratjadores per a la companyia. Segons l'Oficina d'Atenció a l'Usuari de Telecomunicacions (OAUT), ha estat l'operadora amb més reclamacions l'any passat per serveis convergents. Aquest revés ha estat motiu de celebració pel seu competidor directe, Movistar, que es veu beneficiat per la situació.
L'informe de l'OAUT revela que Vodafone, amb Yoigo i Jazztel, encapçalen la llista d'operadores més reclamades en serveis convergents, de fibra i mòbil, respectivament. D'altra banda, Pepephone, Digi i Simyo són les companyies que menys problemes han causat els seus clients a les mateixes categories el 2023.
Vodafone lidera aquesta classificació en negatiu
A l'apartat de serveis convergents, Vodafone ha registrat el nombre més gran de reclamacions. Amb 6,6 per cada 10.000 clients, tot i haver millorat en comparació de l'any anterior. A la banda oposada, Pepephone es posiciona com l'operadora amb menys queixes, amb només 0,3 per cada 10.000 clients.
Pel que fa als serveis mòbils, la majoria de les operadores han vist una disminució en el nombre de reclamacions, tret de Movistar i Yoigo.
D'altra banda, Digi es destaca com a operadora menys problemàtica, amb només 0,23 reclamacions per cada 10.000 usuaris. En canvi, Jazztel és la que ha rebut més queixes, amb 5,68 per cada 10.000 clients.
Les reclamacions relacionades amb la fibra han disminuït significativament a totes les companyies. Simyo és l'operadora menys reclamada en aquesta categoria, amb 1,14 casos per cada 10.000 clients. Yoigo, no obstant, es manté en la pitjor posició amb 11,12 reclamacions.
L'OAUT és l'entitat encarregada de mediar els conflictes entre els usuaris i les operadores de telecomunicacions. La seva activitat està fortament regulada i abasta aspectes com ara el contingut dels contractes, els processos de canvi d'operador, les penalitzacions i la velocitat del servei. Quan un client considera que la seva operadora ha vulnerat els seus drets, pot acudir a l'OAUT per fer una consulta o presentar una queixa.
Les decisions d'aquesta entitat són vinculants per a les operadores, cosa que la converteix en una eina efectiva per resoldre disputes. L'informe del 2023 destaca una reducció en el nombre de consultes i reclamacions formals. Amb 13.516 casos resolts, un 10% menys que l'any anterior.
Aquest descens suggereix que el consum de productes de telecomunicacions és cada cop menys conflictiu. Tot i això, l'organisme continua sent un defensor crucial per als usuaris, resolent el 64% dels casos a favor seu.
Els principals motius de queixa
La majoria de les reclamacions se centren en els serveis convergents de fibra i mòbil i representen el 62,5% del total. Els desacords sobre les condicions del pla contractat (26,8%) i les penalitzacions per baixa (12,4%) són les causes principals de queixa. Al sector mòbil, les facturacions incorrectes són el motiu principal de reclamació (13%).
Les últimes notícies sobre Vodafone no resulten gens optimistes. Suposa un cop dur per a la companyia, mentre que Movistar i altres operadores celebren els seus millors resultats. La situació subratlla la importància de mantenir alts estàndards de servei i atenció al client en un mercat altament competitiu.