Cancel·lacions de més del 50% als hotels de Figueres i 35% d'ocupació a l'Alt Empordà

L'associació d'hostaleria de la comarca critica «la desinformació» però confia que les mesures ajudin a remuntar l'agost

Una de les platges del municipi de Roses (Alt Empordà).
Roses és un dels municipis més turístics de l'Alt Empordà. | ACN

Els rebrots de covid-19 que han fet endurir mesures a Figueres i Vilafant afecten de ple el turisme i, de retruc, s'estenen a la resta de la comarca. A la ciutat, els hotels han vist com des de dissabte ja s'han cancel·lat més de la meitat de les reserves. Aquí els turistes s'hi estan una o dues nits, i aprofiten per visitar el Museu Dalí. Però arreu de la comarca, on les estades ja són més llargues, el panorama tampoc és bo.

L'associació d'hostaleria diu que hotels i càmpings es mouen en ocupacions d'entre el 35 i el 40%, molt més baixes que altres juliols. El president, Miquel Gotanegra, critica «la desinformació» al voltant del coronavirus, però confia que les mesures —sobretot, l'obligació de dur mascareta— ajudin a remuntar l'agost.

Del 70-80% d'ocupació, al 20% d'enguany

De les 24 habitacions que té l'Hotel Rambla de Figueres, situat al centre de la ciutat, només n'hi ha cinc d'ocupades. I totes, per treballadors d'empreses. De turistes, no en tenen cap. I aquesta imatge es repeteix arreu de la capital de l'Alt Empordà. Els rebrots de coronavirus, que han obligat a endurir les restriccions, s'han traduït en una cascada de cancel·lacions als allotjaments de la ciutat. «Altres anys, en aquesta època, fregàvem el 70-80% d'ocupació; ara ja hem caigut fins al 20% i continuem baixant, estem en mínims històrics que no havíem vist mai», diu el president de l'Associació Hotels de Figueres, Josep Barrull, que també és el propietari del de la Rambla.

Barrull explica que la setmana passada «semblava que la situació començava a remuntar». Però que va fer un tomb a partir de dissabte, amb l'arribada de les primeres restriccions. A més, el president lamenta que «la desinformació» també ha frenat els turistes. Sobretot, els francesos. «Senten a dir que Figueres està confinada, i això no hi ajuda», lamenta el president de l'associació. «I a tot això, cal sumar-hi també tot el que s'escolta sobre un possible tancament de fronteres», hi afegeix.

Turisme estacional

A Figueres, el turisme és sobretot estacional i es concentra a l'estiu. Són visitants que hi fan estades d'una o dues nits, aprofitant que baixen cap al sud o ve pugen a França, i que aprofiten per visitar el Museu Dalí. «Si la gent no va de vacances, forçosament ens en ressentim; però és que a més, ara els turistes ho han cancel·lat gairebé tot», diu Josep Barrull.

A tot plegat, el president també hi suma la incògnita sobre què passarà en les properes setmanes. «Afrontem un futur molt incert, perquè a Figueres les ocupacions de l'estiu ens permeten afrontar l'hivern; però ara ens trobem que no tindrem aquest coixí, i la situació és molt preocupant», lamenta el president de l'Associació Hotels Figueres.

En el seu cas, a més, les restriccions li han arribat quan tot just acabava de reobrir l'hotel després del confinament obligat per la pandèmia. «Vam decidir esperar-nos una mica i engegar maquinària quan la cosa comencés a funcionar», explica Barrull. Aixecar els ERTO, desinfectar instal·lacions, aplicar els protocols... «Hem fet un esforç econòmic per adequar l'hotel, dur a terme les mesures anticovid i ara que estem oberts, ens trobem amb noves restriccions; ens sentim una mica enganyats perquè ho hem engegat tot, però no sabem per quant de temps», conclou.


Comentaris

envia el comentari