Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses persones amb mascareta creuen un carrer de Barcelona

Confirmat: La segona onada arribarà a Espanya abans del previst

L'augment dels contagis porta a un nivell de risc semblant a l'estat d'alarma

Diverses persones amb mascareta creuen un carrer de Barcelona
Les mesures de la nova normalitat han estat insuficients per mantenir el virus a ratlla | Europa Press

Fins ara tot eren especulacions i prediccions al voltant de l'arribada d'una  segona onada de contagis a la tardor. Però ara ja és una realitat: segons les dades, Espanya viurà la segona onada abans del previst  pel preocupant canvi de tendència al nostre país que augmenta el risc en les pròximes setmanes.

La hipòtesi d'una segona onada a la tardor es basava en la idea que el coronavirus es reactivaria en  tornar el fred, el curs escolar i l'augment d'activitats a porta tancada. Però l'augment dels contagis amb l'arribada de la nova normalitat s'ha encarregat de tirar per terra totes aquestes teories, i Espanya es prepara per a una segona onada.

La situació en diverses zones de país alerta des de fa setmanes que les mesures de la nova normalitat són insuficients per mantenir el virus a ratlla. Els experts adverteixen que Espanya ha abandonat la tendència de seguretat i ha entrat en una fase de risc que obre un nou escenari d'alerta.

Així ho avala el model matemàtic del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-Sc) de la UPC. Aquest es remunta als primers dies de la pandèmia i ha avançat al llarg dels mesos per oferir un millor rang de previsió de risc global, en la mateixa mesura que les dades proporcionades per Sanitat  i les comunitats han guanyat en precisió.

El model calcula l'índex de creixement sobre la base de la propagació de la malaltia i la proporció de casos actius diagnosticats en els últims dies. El resultat és una puntuació: si és inferior a 30, es considera risc baix; entre 30 i 70, moderat; fins a 100, moderadament alt; i si sobrepassa el 100 es considera risc elevat.

Els resultats es mostren en un gràfic de progressió temporal i amb colors per a cadascuna d'aquestes regions, del verd al vermell. Cada punt en la línia representa un dia a la projecció. Encara que pot resultar complicat d'entendre, els autors ho aclareixen: evoluciona en la bona direcció cap a baix i cap a l'esquerra, i empitjora cap amunt i cap a la dreta.

El model anuncia que Espanya ha entrat en una dinàmica d'augment del risc en les pròximes setmanes. La velocitat de propagació està molt lluny de la de març, que només es va tallar amb el confinament, però l'acumulació de casos actius porta a un nivell de risc equiparable a l'experimentat en ple estat d'alarma.

Els factors com les  mesures de control i, d'altra banda, l'aparició de rebrots,  poden modificar ràpidament les previsions. Zones com l'Hospitalet van passar del verd al vermell en qüestió d'una setmana.

 

Mesures més estrictes

Segons la publicació, el confinament perimètric de la regió de Lleida no ha aconseguit contenir el contagi. De fet, aquesta mesura es va aplicar 17 dies després que l'índex de creixement fóra superat, el que probablement va ser massa tard. La següent mesura, que  limita la mobilitat i les reunions, es va aplicar 24 hores després d'aquest punt. «Probablement hem d'esperar una setmana més per veure com els efectes es tradueixen en dades», matisen els encarregats de l'estudi.

No obstant això, també afirmen que a L'Hospitalet les mesures es van prendre abans, només nou dies després de travessar el llindar d'alt risc, ia Barcelona fins i tot abans. A l'espera de comprovar l'eficàcia de les mesures, la seva conclusió és que com més temps es passi a la zona vermella, més difícil és revertir la tendència.

També afegeixen que la mobilitat interprovincial i l'alta densitat  en certes ciutats espanyoles va a fer necessari un compliment més estricte de les normes de reducció de contactes de forma voluntària, gràcies a una forta conscienciació pública si es vol evitar altres mesures més dures.