El director d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Michael Ryan, ha qualificat de «bones notícies» els resultats dels assajos de fase I/II de la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant la Universitat d'Oxford, al Regne Unit, i que indiquen que no hi ha preocupacions de seguretat i indueix a fortes respostes immunològiques.
No obstant això, Ryan ha avisat que són dades de fase 1, fe que comporta que encara queda un «llarg camí» fins a obtenir una vacuna. «Ara hem de provar-la en grups més grans de població», ha dit, per assenyalar que, una vegada s'aconsegueixi que sigui efectiva, el repte implicarà poder fabricar-la a gran escala perquè estigui disponible a tot el món.
Reclamen polítiques mundials
En aquest sentit, l'expert ha recordat que l'OMS ha creat un Accelerador de Vacunes, a través del qual s'hauran de prioritzar les vacunes que s'hagin desenvolupat. «Haurem de dissenyar polítiques i establir prioritats per al millor ús d'aquestes vacunes», ha asseverat.
De la mateixa manera s'ha pronunciat el director general de l'organisme de Nacions Unides, Tedros Adhanon Gebreyesus, qui ha avisat que es necessita compromís polític perquè es produeixi una distribució «justa» de la vacuna. «Si no hi ha consens perquè aquesta vacuna sigui un bé públic global, els que no se la puguin permetre es quedaran sense ella», ha sentenciat.
No obstant això, Tedros ha comentat que no s'ha d'esperar a tenir una vacuna efectiva perquè es pugui vèncer al nou coronavirus «sense ella», a través d'un fort lideratge polític, la participació de la ciutadania i una estratègia integral per suprimir la transmissió del virus.
Treball de rastreig molt important
Així, el director general de l'OMS ha assegurat que una de les eines «clau» per detenir els contagis és el rastreig dels contactes dels casos positius, ja que «cap país» pot controlar l'epidèmia si no sap on està el virus.
«Per descomptat, el rastreig de contactes no és l'única eina, ha de ser part d'un paquet integral. Però és una de les mésimportants. Com hem dit moltes vegades, les mesures de confinament poden ajudar a reduir la transmissió, però no poden detenir-la per complet. El rastreig de contactes és essencial per trobar, aïllar casos i identificar i posar en quarantena els seus contactes», ha recalcat Tedros.
Alhora, prossegueix, encara que les aplicacions dels telèfons mòbils puguin contribuir al rastreig de contactes, «res substitueix» la feina de carrer, és a dir, dels treballadors formats que van porta per porta per trobar els casos i els contactes, i trencar les cadenes de transmissió.
«El rastreig de contactes és essencial per cada país, en cada situació. Pot evitar que els casos individuals es converteixin en grups de casos, i els grups es converteixin en transmissió comunitària. Inclús els països amb transmissió comunitària poden progressar desglossant les seves epidèmies en parts manejables», ha emfatitzat.