ITV

Dur cop a la ITV a Catalunya: milers de conductors recuperaran els seus diners

La ITV rep un revés després d'una sentència del Suprem

La ITV acaba de rebre un cop molt dur en forma de sentència judicial. Encara tenim presents les complicacions que van patir molts conductors durant l'estat d'alarma per passar la inspecció dels seus vehicles. Alguns van veure com es retallaven els terminis per complir les seves obligacions amb aquest òrgan.

Fa uns quants dies es va saber que el Tribunal Suprem donava la raó als conductors perjudicats. Un recurs presentat per Automobilistes Europeus Associats en tenia la culpa. Això implica que es restabliran els terminis previstos per passar les pròximes ITV.

El 14 de setembre passat el BOE publicava oficialment aquesta mesura, que havia estat ratificada pel Suprem. S'estima que hi va haver uns 6,5 milions d'usuaris afectats per l'escurçament inicial dels terminis. Per això, els han d'afegir el termini que se'ls va reduir durant el període que va durar l'estat d'alarma.

Quan es va desencadenar el problema amb la ITV?

L'origen del problema es remunta al mes de març del 2020. En aquell mes es desferma la pandèmia del coronavirus i les autoritats es veuen obligades a decretar l'estat d'alarma. Allò va provocar que hi hagués un estricte confinament dels ciutadans.

Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV
La pandèmia de la Covid-19 també va complicar la vida a milions de conductors. | Getty Images
 

Davant les mesures tan dràstiques que es van posar en marxa, molts conductors no van poder passar la ITV a la data corresponent. Això els va obligar a endarrerir la cita unes quantes setmanes o fins i tot mesos.

Per tant van haver de passar la inspecció més tard de la data prevista inicialment al calendari de revisió. La decisió dels estaments va ser respectar la data següent de la ITV. Això va provocar un gran enrenou entre els conductors.

Molts d'ells van comprovar com, en lloc de tenir l'any o el període oficial per a la següent inspecció, se'ls retallaven els terminis. Es deixaven pel camí unes quantes setmanes.

Què s'aconsegueix amb la nova mesura

Després de la sentència del Tribunal Suprem es restableixen els terminis normals per passar la següent ITV. Gràcies a aquesta decisió, des d'Automobilistes Europeus Associats consideren que hi haurà uns 6,5 milions de persones beneficiades. Segons els seus càlculs, s'estarien estalviant uns 300 milions de les butxaques.

El president d'aquesta organització, Mario Arnaldo, té clar quin era l'objectiu de les empreses que gestionen les estacions. «La norma aprovada pel Govern espanyol durant l'estat d'alarma no obeïa cap raó de seguretat viària», apunta. Continua dient que es devia «exclusivament a raons econòmiques d'empreses privades a les quals se les volia afavorir».

▶️ Vídeo del dia

Segons la seva opinió, la postura d'escurçar els terminis de les futures inspeccions «perjudicava els automobilistes». Creu que intentaven garantir a aquestes empreses la recaptació que havien deixat de percebre durant el tancament de les estacions.

Pendents de la devolució de multes

La decisió dels tribunals respecte als terminis de la ITV no és l'única mesura que beneficiarà els conductors. També estan pendents que se'ls tornin els diners d'una sèrie de sancions que es van imposar per això.

Foto d'un mecànic arreglant el motor d'un cotxe.
Els cotxes van haver de quedar-se aparcats durant setmanes a causa del confinament i de l'estat d'alarma. | Getty Images
 

«Ara només falta que la Direcció General de Trànsit anul·li totes les multes que han estat afectades per aquesta nova sentència del Suprem. Ha declarat com a nul·la la retallada dels terminis per passar la revisió ITV següent», va explicar Mario Arnaldo.

Per tant, una vegada més, els usuaris tornen a sortir victoriosos en una batalla contra les autoritats. Es tracta, sens dubte, d'una gran notícia per als afectats.