Foto d'un huracà a Mississipí.

«Espanya ha de preparar-se per un huracà de categoria 5»

Una experta de la NASA ha plantejat la possibilitat real que arribi un huracà de màxima intensitat

Els huracans són remolins de núvols i forts vents que poden assolir grans velocitats i desfermar una enorme violència. Es tracta d'un fenomen atmosfèric natural per traslladar l'excés d'energia de l'àrea tropical a les zones més fredes. És un dels fenòmens meteorològics més temuts.

La NASA ha llançat una advertència davant de la possibilitat de l'arribada d'un gran huracà a Espanya. Mayra Oyola-Merced, experta en física de l'agència espacial, ha assegurat que es tracta d'una «amenaça real». I ha suggerit que el país s'ha de preparar per prevenir els seus efectes devastadors.

«No és desgavellat, hi ha la possibilitat que arribi a Espanya un huracà de categoria 5», ha assegurat en una entrevista a Nius. Els huracans es mesuren per l'escala de Saffir-Simpson en un rang de l'1 al 5. Per tant, segons l'experta, ens hem de preparar per a un huracà de màxima intensitat.

Forts vents i onades gegants

Els huracans de categoria 5 són els més devastadors i deixen després del seu pas mort i destrucció. Si la predicció finalment es compleix, ens enfrontarem a vents de més de 250 quilòmetres per hora i onades de 6 metres o més. El cicló podria causar danys d'una magnitud inimaginable.

Foto d'un huracà a l'Atlàntic.
Els huracans són el fenomen més devastador. | Arxiu
 

Els sostres dels habitatges podrien veure's arrossegats per l'huracà, que faria saltar pels aires les estructures més petites. També les finestres i les portes podrien patir grans danys. L'huracà Katrina és un dels exemples dels nivells de destrucció que pot arribar a provocar aquest fenomen.

Estem acostumats a veure huracans en zones allunyades, però ben aviat podríem veure'l al nostre país. I és que, segons els meteoròlegs, el canvi climàtic està alterant tot allò que coneixíem al voltant d'aquests fenòmens. El pitjor de tot és que el país no està preparat per a un desafiament com aquest.

La possibilitat és real

Segons Oyola-Merced, la possibilitat que un huracà d'aquesta magnitud arribi a Espanya és «una amenaça real». Tot i que també matisa que la possibilitat és petita, ja que els huracans perden intensitat en entrar en contacte amb aigües més fredes. Aquest podria ser el nostre cas.

A més, Espanya és a prop de l'àrea on s'estan formant aquests nous huracans. Això és una bona notícia, ja que els huracans van agafant força a mesura que avancen i, per tant, necessiten temps. Com que són a prop del seu naixement, la seva força seria inicialment menor.

▶️ Vídeo del dia

Però no cal descartar cap escenari, ja que últimament els experts s'estan veient sorpresos per aquest tipus de fenòmens. «Estem veient huracans que s'intensifiquen en menys de 48 anys. I temperatures elevadíssimes en aigües de l'Atlàntic on mai no s'havien registrat», apunta l'experta.

Cal preparar-se ja

Tot això fa que Espanya s'enfronti a una amenaça real d'un huracà de màxima intensitat. Si acaba passant, es podria viure una situació similar a la viscuda amb l'huracà Katrina. Els principals afectats serien els països amb costa, com ara Espanya i Portugal.

Foto dels efectes de l'huracà Zeta.
Els huracans deixen al seu pas mort i destrosses. | Agències
 

«Espanya o Europa no estan preparades per a un huracà, i ho haurien de fer», adverteix l'experta de la NASA. Per això, recomana tenir plans de contingència i preparar-se abans de l'arribada de la temporada d'huracans. En aquest sentit, hi ha una sèrie de coses que es podrien fer.

Per exemple, preparar les cases, sobretot en àrees que són propenses a inundacions o forts vents. També cal tenir un pla de desallotjament per a les estructures menys preparades o que es trobin a prop de la costa. El servei d'emergència hauria de fer un pla especial.

Oyola-Merced recomana fer una recollida d'aliments enllaunats i de medicaments per a una situació d'urgència. També hi hauria d'haver una comunicació entre les oficines d'emergència locals, el govern i la població. En definitiva, preparar la població per al desastre que ve.