Una dona gran que compta monedes.

Aquesta és la moneda de 100 pessetes per la qual estan disposats a pagar 150.000 €

Una moneda de 100 pessetes es troba entre les més buscades

Una moneda de 100 pessetes podria fer milionari algú. Tot i que van deixar d'estar en circulació fa 20 anys, fins a l'any passat encara es podien bescanviar les antigues monedes al Banc d'Espanya. Però de tant en tant convé revisar el que guardem als calaixos de casa, ja que sempre es podria amagar un tresor.

En aquesta ocasió volem fer especial esment a aquesta moneda de 100 pessetes, que va ser la primera encunyada a Espanya. El preu podria arribar a assolir els 150.000 euros.

Com saber si la moneda de 100 pessetes val tant

Ens trobem amb una peça fabricada en or, que no és gaire freqüent de trobar. Suposa un exemplar molt buscat pels col·leccionistes i amants de la numismàtica. Es va fabricar el 1870 durant el govern provisional que es va fixar a Espanya després de la caiguda del regnat d'Isabel II. Destaca sobretot pel seu disseny, que no té res a veure amb altres pessetes que circulaven en aquella època.

Foto moneda 100 pessetes
Aquesta és la moneda 100 pessetes per la qual es paga 150.00 € | NUMISMÀTICA

Per les seves característiques tan peculiars, la consideren una peça molt cotitzada. En una subhasta de la firma Soler&Llach va arribar a vendre's per 150.000 euros. Es creu que únicament es van encunyar dotze monedes, per la qual cosa només uns quants en disposarien.

Es pot identificar fàcilment. A l'anvers mostra la inscripció 'ESPAÑA', a més de l'any d'encunyació. També s'hi aprecia el dibuix d'una dona que representa la sobirania nacional. Al revers queda visible l'escut oficial monàrquic d'Espanya en aquells moments, ja que es tracta de l'època prèvia a la proclamació de la I República.

Com es pot saber si una moneda antiga val milers d'euros?

En general, les monedes i bitllets no tenen més valor que el propi que marquen elles mateixes. Tot i això, sempre trobem una sèrie d'excepcions. Per les seves característiques tan particulars ens poden fer guanyar molts més diners del que creiem.

És el que passa, per exemple, amb algunes pessetes de fa anys. Més d'un, sense necessitat de ser col·leccionista, guardarà a casa alguna peça antiga com a record. Moltes vegades es pot donar el cas que tinguem un tresor i ho desconeguem.

Foto d'un munt de pessetes.
Amb el pas dels anys augmenta el valor d'algunes monedes | Getty Images

Com és lògic, conèixer el seu veritable valor pot resultar molt complicat si no disposem dels coneixements suficients en numismàtica. L'habitual és que per conèixer el preu d'un exemplar es prengui com a referència allò que s'ha abonat anteriorment. No obstant això, cal tenir en compte una sèrie de factors. I és que entren en escena detalls com l'estat de conservació, l'any o el lloc d'encunyació.

Si tens algun tipus de dubte, sempre pots buscar ajuda en una taxació professional. Però si busques alguna cosa més senzilla i ràpida, a Internet trobaràs una sèrie de portals especialitzats en la matèria. A Foronum o Coleccionistas de Monedas t'ajudaran a fer estimacions o et donaran les dades necessàries per conèixer quant es pagarà per ella.

▶️ Vídeo del dia

Quina és la moneda més cara d'Espanya?

La moneda més cara d'Espanya es va arribar a vendre per un milió d'euros. Es tracta del centè de Felip II, una moneda de 100 escuts d'or que es va començar a emetre el 1609. Consisteix en una peça de grans dimensions amb «una ingent quantitat d'or», al voltant dels 340 grams.

Monedes i bitllets de pesseta.
Hi ha monedes antigues que poden arribar a tenir un alt valor monetari | Pixabay

Es va fabricar a Segòvia durant els regnats de Felip II i Felip VI. En una subhasta duta a terme el 2009, es va vendre per un milió d'euros. Tot i això, els experts consideren que ha pogut incrementar el seu valor fins al doble, per tant arribaria als 2 milions d'euros.