Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Rellotge

Canvi d'hora a Catalunya: quin dia s'han d'endarrerir una hora els rellotges?

Catalunya tornarà a canviar l'hora d'aquí a pocs dies

Les temperatures continuen sent molt altes a casa nostra. Encara veiem pantalons curts pel carrer mentre falta ben poc perquè arribi el canvi d'hora. Els dies són encara llargs, tot i que ja es pot apreciar a les tardes com es fa fosc abans. Amb la modificació horària això s'aguditzarà encara més.

Aquest canvi en els rellotges no és un fet que resulti del gust de la ciutadania. Així ho confirmava fa temps un estudi que va fer el Centre d'Investigacions Sociològiques. Sis de cada deu persones seria partidària d'acabar per sempre més amb les variacions de l'hora.

El 70 % de les persones enquestades apostarien per mantenir durant tot l'any l'horari d'estiu, mentre alguns ja es pregunten quan es produirà el canvi següent. Per a molta gent, això suposa tot un emprenyament, ja que altera el seu organisme i, fins i tot, el descans, amb més problemes per agafar el son.

Quan cal canviar l'hora a Catalunya?

L'hora a Europa caldrà endarrerir-la una hora a la matinada del dissabte 29 al diumenge 30 d'octubre. Tot i l'oposició de molta gent, la intenció és que es mantingui aquesta variació durant els pròxims cinc anys. Així ho va recollir el BOE fa uns quants mesos.

El Govern ja té determinat el començament i el final de l'horari d'estiu des del 2022 fins al 2026. Encara que hi ha hagut debat per eliminar aquesta modificació i fixar una hora definitiva, de moment no hi ha grans avanços. L'horari d'hivern tindrà lloc a finals d'octubre, mentre que el d'estiu es va produir en concloure març.

Despertador
El canvi a l'hora d'hivern tindrà lloc a finals d'octubre. | GETTY IMAGES

Com funciona a altres països?

Se suposa que els diferents països europeus haurien de mantenir el mateix horari, però això no es compleix del tot. Hi ha certes excepcions, com ara Turquia o Islàndia, que no varien els seus rellotges. A la resta de continents, fa anys sí que s'unificaven les hores.

Tot i això, des de fa un temps a gairebé cap país d'Àsia es canvia l'hora per portar-la igual que la dels seus veïns. Hi ha casos que resulten especialment curiosos, tal com passa amb els Estats Units, Mèxic o Austràlia. Allà, cada regió decideix si vol alterar o no l'hora.

El Senat estatunidenc fins i tot va aprovar una llei per la qual mantindran l'horari d'estiu a partir del 2023. D'aquesta manera s'acaba el debat i, a partir del pròxim exercici, ja no hauran de canviar els rellotges dues vegades a l'any.

En el nostre cas, es conservarà aquesta tradició fins d'aquí a cinc anys. A partir del 2026, caldrà comprovar si hi ha novetats en les negociacions per establir un horari fix. Així ens podríem oblidar d'endarrerir el rellotge a la tardor o d'avançar-lo a la primavera.

Continuarà Catalunya canviant l'hora?

La possibilitat de mantenir l'horari d'estiu al nostre país és una realitat que fa molt de temps que l'estudien. Aquesta proposta s'ha analitzat al Consell Europeu, però no s'ha arribat a un acord sobre una data concreta per al seu fi.

De l'única cosa que hi ha certesa és que caldrà continuar amb el canvi d'hora fins al 2026. El darrer 15 de març, el BOE va publicar les modificacions horàries fins a aquesta data i també va determinar el calendari per als pròxims exercicis.

Enguany, el dissabte 30 d'octubre caldrà endarrerir els rellotges. L'any 2023 les variacions seran el 26 de març i el 29 d'octubre. Un any després, aquestes alteracions es produiran el 31 de març i el 27 d'octubre. El 2025, el canvi als rellotges es durà a terme el 30 de març i el 26 d'octubre. Mentre que el 2026, caldrà fer el mateix el 29 de març i el 25 d'octubre.