Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.

El BBVA envia un avís sobre l'ús dels comptes bancaris a tot Catalunya

Fer servir de manera adequada els comptes que tenim oberts és molt important

Avui dia amb prou feines es fan diners en metàl·lic. I és que gairebé totes les operacions econòmiques es fan a través de les targetes de crèdit, mòbil o de forma telemàtica. Per això és tan important prestar una gran atenció a tot el que té a veure amb els bancs i els comptes.

En general, tendim a concentrar gairebé totes les despeses i ingressos en un sol compte. Els diners del lloguer, com les despeses de llum o aigua, surten de la mateixa que s'efectua el pagament de restaurants i alimentació. Al cap del mes, amb tant de moviment, resulta molt complicat fer un control d'allò que entra i marxa.

Per això, el que és adequat, segons l'última recomanació del BBVA, és comptar amb diverses obertes. Sobretot per estalviar i gestionar molt millor el pressupost del mes i controlar la despesa.

Quants comptes bancaris es necessiten?

Moltes persones opten per tenir obert un sol compte; hi ingressen la nòmina i des d'aquí afronten tota mena de pagaments. Però des d'aquesta entitat bancària estimen que el correcte seria comptar almenys amb un parell.

Luz Martín Manjón, responsable de personalització en salut financera de BBVA, explica que el millor és una per a despeses habituals i una altra per a l'estalvi. Empraríem la primera per afrontar «tant les despeses fixes i recurrents, com les que vagin sorgint». Per la seva banda, a l'altre compte «només entrarien diners per estalviar-los i no tocar-los fins que ho necessitem».

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
Com a mínim recomanen tenir oberts dos comptes | Getty Images

En aquest darrer cas, es guardaria per a «una despesa no prevista o perquè volem complir l'objectiu que ens havíem proposat amb aquest estalvi». A més, a l'hora de gestionar l'economia familiar és important reparar també a l'estalvi.

Recomanen que al principi de cada mes, després de rebre el sou o obtenir ingressos, se n'aparti una determinada quantitat. L'altra possibilitat seria fer el mateix procés al final del mes, quan ja s'hagin satisfet les diferents despeses necessàries.

Martín Manjón assenyala que el correcte seria guardar en aquest segon compte els diners suficients per cobrir com a mínim sis mesos de despeses. Sobre la taula també hi ha l'opció de tenir un altre espai pensant en l'estalvi més a curt termini.

És el que pot passar quan volem permetre'ns unes vacances o comprar-nos un mòbil nou. Diu que «aquest tipus d'objectius poden ser coberts més ràpid». Però també «requerir un esforç més gran d'estalvi en un període curt de temps».

▶️ Vídeo del dia

Fins a quatre comptes bancaris per tenir més control

I per a aquells que vulguin tenir més control sobre les seves finances tenen una altra opció. Aquesta experta bancària planteja la possibilitat de comptar amb quatre comptes bancaris, que es repartirien de manera molt clara.

La primera es destinaria a les despeses imprescindibles i fixes, com ara habitatge, assegurances, impostos; a més de les variables, com l'alimentació, la roba i el transport. Una altra es reservaria per a les despeses prescindibles, que són les que destinen per a la restauració, viatges i lleure.

Un tercer compte es reservaria per a imprevistos. S'aniria creant un matalàs financer que ens permetria assumir millor qualsevol despesa amb què no comptem, com una avaria o una malaltia. Finalment, tampoc estaria de més comptar amb una d'estalvi per a objectius, com ara la jubilació o un viatge.

És important que amb una certa regularitat revisem l'estat dels nostres comptes, perquè d'aquesta manera evitarem que es disparin les despeses i ens resulti més senzill tenir-ne un control.

En la mesura del possible cal intentar reduir al màxim les sortides de diners dels nostres comptes. Només així podrem arribar a final de mes folgats i amb capacitat per estalviar.