ÚLTIMA HORA

Un home mata la seva dona a Sant Joan Despí i és detingut quan volia fugir a l'aeroport del Prat

URGENT

Mor una nena de 14 en un accident amb un cavall al Vallès

El dur testimoni de l'únic supervivent català de l'allau al Perú

Pablo Belmonte ha explicat que, en la seva opinió, el canvi climàtic ha tingut part de responsabilitat en la tragèdia viscuda
El supervivent de l’allau al Perú: «L’allau el vam provocar nosaltres en relliscar» | Atresmedia

 

Pablo Belmonte, un veí de Cerdanyola del Vallès de 26 anys, és l’únic supervivent després de l’allau que va tenir lloc el passat 6 de gener a les muntanyes Andes del Perú. Concretament, descendien del Nevat Mateo, a la regió Ancash, quan es van veure sorpresos per aquest fenomen. Ara, Belmonte ha dut a terme unes declaracions per Atresmedia on ha fet patent que «l’allau la vam provocar nosaltres en relliscar quan descendíem».

 

Belmonte: «Estic sencer, però adolorit»

D’aquesta manera, queden confirmades les primeres hipòtesis que van suggerir els investigadors dels fets, segons les quals un dels membres del grup expeditiu va relliscar i va acabar arrossegant la resta de companys, els quals anaven tots lligats de la mateixa corda. Però mentre que la resta d’alpinistes van acabar morint, Pablo Belmonte va aconseguir sobreviure.

 

«Estic sencer, però adolorit», explicava el jove, que posava en coneixement de l’audiència que «he patit lesions menors. Ara no puc caminar i necessito ajuda per asseure’m en una cadira, però la recuperació és qüestió de temps».

 

El canvi climàtic ha influït en l’accident

El català, que va ser hospitalitzat després de l’accident i que ara descansa en un hostal del Perú, també ha declarat que «el més dur ja ha passat. Ara toca acceptar-ho i intentar recuperar-se tan física com psicològicament». El jove, a més, ha fet patent que, en la seva opinió, el canvi climàtic ha influït en gran mesura en l’avenir dels fets.

 

Una teoria que també comparteixen diversos expert en matèria, ja que la zona on es trobava el grup s’ha vist greument afectada pel canvi climàtic, quelcom que també passa en multitud de sistemes muntanyosos d’arreu.

 

Per tot això, Belmonte recomana tenir precaució, i que la gent «estigui formada i surti amb tot el seny, que és absolutament necessari, perquè la muntanya sempre estarà al seu lloc». De fet, considera que, si les situacions climàtiques són adverses, és millor no arriscar-se i deixar-ho per una altra ocasió.

 

Belmonte alerta d’un canvi en els Andes

Respecte al perill d’aquest sistema muntanyós peruà, el català afirma que «al llarg dels últims anys, els Andes han canviat molt» perquè «les cornises van desapareixent i les rutes que abans eren més accessibles, s’estan convertint en perilloses». Per aquest motiu, diu que ara els excursionistes «opten per les parets de neu».

 

En aquest sentit, Belmonte també ha fet patent que els Andes són muntanyes «boniques però perilloses. En aquest esport, el risc mai equival a zero, i aquests nois han tingut la desgràcia de pagar el risc que assumim tots els alpinistes».

 

Les últimes informacions, a més, apunten que la repatriació dels cadàvers serà lenta, ja que els tràmits burocràtics són nombrosos i complexos.