Muntatge símptomes òmicron

La durada de cada símptoma d'òmicron: tos, febre i congestió, entre d'altres

El quadre simptomàtic dels contagiats per la variant òmicron és més gran, però menys greu

L'increment de contagis de coronavirus va costa avall i sense frens. L'arribada de la variant òmicron va tornar a encendre de nou les alarmes de tots els experts després de mesos d'aparent tranquil·litat.

A Espanya, la sisena onada de contagis està totalment descontrolada. La incidència acumulada continua disparada i més després de Nadal. Divendres passat, després del dia de Reis, es van notificar 242.440 nous casos. En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat ha assenyalat que la incidència acumulada a 14 dies és de 2.722,27 casos per cada 100.000 habitants a Espanya.

Òmicron és més contagiosa, però menys letal

Arran de la velocitat de transmissió d'òmicron, Espanya ha superat els set milions de contagis de coronavirus des de l'inici de la pandèmia i sobrepassa els 90.000 morts. Dijous passat es va registrar la xifra més gran de contagis diaris a tot el món: 2,3 milions de casos, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La variant fa setmanes que s'estén sense fre per tot el món. Així doncs, ha obligat a tornar a orientar l'estratègia per lluitar contra el coronavirus.

Test d'Antígens ràpids
Espanya ha superat els set milions de contagis des de l'inici de la pandèmia | Pixabay

Els símptomes d'Òmicron i la durabilitat

Òmicron és diferent de les altres mutacions. Aquesta variant, provinent de Sud-àfrica, és més contagiosa, però també la menys letal coneguda fins ara del Sars CoV-2.

Les dades preliminars demostren que els símptomes principals de les persones que han estat contagiades per la variant òmicron són la tos i la secreció nasal. Encara que no són els únics, a aquests dos signes se li sumen el mal de cap i de coll, la fatiga, la febre, la tos, el dolor muscular i la pèrdua de gana i d'olfacte.

A diferència de la variant Delta, que pràcticament s'ha quedat enrere, el quadre de símptomes és molt més gran, però són signes força més lleus.

Segons un estudi realitzat a Noruega i publicat a la revista mèdica 'Eurosurveillance', la tos, la secreció nasal i la fatiga són els símptomes que més durada tenen en una persona infectada per òmicron. Aquests tres símptomes tenen una durabilitat mitjana de quatre dies, segons es recull a l'esmentat estudi.

El mal de coll, els esternuts i la pèrdua de gana també són símptomes que mostren els contagiats per òmicron. Tot i que en el cas d'aquests tres signes, la durabilitat mitjana és de tres dies.

Tot i això, la resta de símptomes com el dolor abdominal, el dolor muscular, la febre i la pèrdua d'olfacte duren aproximadament dos dies.

Dona amb símptomes de refredat
Els símptomes d'òmicron són molt similars als de la grip i el costipat | GTRES

Els símptomes, menys greus que en altres variants

L'estudi, a més de la durada dels símptomes d'òmicron, va analitzar-ne també la gravetat. Els entrevistats per a l'estudi van concloure que la gravetat dels símptomes era de nivell 3, dins una escala de l'1 (sense símptomes) al 5 (símptomes significatius).

No tot són males notícies

Alguns experts preveuen que després d'òmicron arribi el final de la pandèmia, encara que és impossible determinar-ho amb exactitud. El nombre esbojarrat d'infeccions i les dosis de reforç de les vacunes podrien debilitar el virus fins a convertir-lo en un patogen estacional. En aquest sentit, la covid-19 podria passar a convertir-se en una infecció a l'estil de la grip o del refredat.

Signes com la transmissibilitat més gran, però menor letalitat i també la seva semblança al quadre simptomàtic d'una grip comuna, el coronavirus podria estar a prop de convertir-se en endèmic.

Com que encara és aviat per donar veracitat a les hipòtesis sobre el futur proper del coronavirus, de moment cal seguir les recomanacions dels experts i actuar amb cautela.