2023 serà un any atípic a Espanya, amb una muntanya russa de temperatures i anomalies que ens situen en una crisi climàtica angoixant. Però, no tot són males notícies. També hi ha fenòmens impactants que conviden a aturar-se un moment i meravellar-se mirant el cel.
L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha marcat quatre dates molt especials al calendari. Són els quatre eclipsis que passaran aquest any, alguns dels quals també seran visibles des d'Espanya. Un tindrà lloc molt aviat, el 5 de maig, i podràs veure'l des de molts llocs.
Un eclipsi és l'ocultació transitòria total o parcial d'un astre per interposició d'un altre cos celeste. L'eclipsi lunar passa quan la Terra s'interposa entre la Lluna i el Sol. Això és el que passarà el pròxim 5 de maig, un eclipsi penombral de lluna que s'apreciarà a gairebé tot el país.
Quatre eclipsis el 2023: quan i on
La primera data marcada al calendari és el 20 d'abril, amb un eclipsi mixt de sol que feia anys que no passava. Concretament, 18, segons la NASA, que ha destacat com resulta d'especial aquest fenomen. El cel s'enfosqueix durant unes hores i apareix un anell de foc al voltant del sol.
La pròxima cita amb el cel serà el 5 de maig, quan s'espera un eclipsi penombral de lluna visible des de diversos punts. També es pot apreciar a Espanya, a excepció del nord-oest peninsular i les Canàries. La Lluna bloqueja part dels raigs del Sol en un espectacle singular.
Després caldrà esperar el 14 d'octubre per veure un altre eclipsi, en aquest cas un eclipsi anular de sol. En aquest cas, no serà visible a Espanya, sinó als Estats Units, Amèrica Central, Colòmbia i Brasil. El 28 d'octubre tindrà lloc l'últim, un eclipsi parcial de lluna visible a tota Espanya.
Eclipsi del 5 de maig: què passarà
Un eclipsi lunar succeeix quan la Lluna s'alinea amb el Sol i la Terra, i el nostre planeta hi projecta l'ombra. L'ombra de la Terra està formada per l'ombra i la penombra. A la penombra, només una part de la llum solar queda tapada, enfosquint temporalment l'astre.
Quan això es produeix, la Lluna perd el color natural i s'enfosqueix durant les hores que dura l'eclipsi. Això es pot allargar durant quatre hores, durant les quals la lluna està enfosquida parcialment per la Terra. Es pot apreciar millor amb l'ajuda de binoculars o d'un telescopi.
A l'octubre podrem observar un eclipsi parcial de lluna quan l'astre entri del tot a la zona llindar de la Terra. Aleshores, la lluna apareix com una mossegada enfosquida. Aquests fenòmens són més habituals que els eclipsis de sol, però igualment espectaculars per als amants dels astres.
Més fenòmens astronòmics el 2023
Del 15 d'abril al 27 de maig, s'espera una pluja de meteorits que deixaran esteles llargues i brillants. El fenomen arribarà a la seva millor visibilitat el 5 i 6 de maig, tot i que la lluna plena dificultarà una mica més la seva visió. Es veu millor des de l'hemisferi sud, tot i que al nord també es poden percebre.
Una de les pluges de meteorits més visibles és la de les perseides, que aquest any tindrà lloc del 14 de juliol a l'1 de setembre. Aquest any tindrà el seu pic els dies 11 i 12 d'agost, dos dies abans de la lluna nova. Per veure'l millor caldrà buscar un lloc fosc i que els ulls s'hi acostumin uns minuts.
El 31 d'agost es veurà la Superlluna Blava, un moment en què la lluna s'acosta més a la Terra i es veu especialment grossa i brillant. El 22 d'octubre arribarà al punt àlgid la pluja d'estrelles de les Orionides i l'any acabarà amb les Gemínides, una altra pluja de meteorits espectacular.