L’Ajuntament del Vendrell va activar fa unes setmanes una nova aplicació de telèfon mòbil per comunicar incidències a la via pública. En aquest primer mes, una de les incidències més comunicada ha estat pels abocaments de runa d’obra. «Ha estat una sorpresa la quantitat d’avisos que hem rebut», admet la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira.
Són runes que es llancen en solars o al costat de contenidors, quan s’haurien de portar en plantes de tractament de residus. Un dels factors que més contribueixen a aquesta situació és el de l’economia submergida que hi ha al sector. Recentment, algunes petites empreses de la construcció i les reformes han fet arribar a TarragonaDigital el seu malestar per aquest problema.
Augment abans dels mesos d'estiu
Segons denuncien en un escrit, ja fa temps que hi ha un increment al Baix Penedès de «falses empreses i autònoms» que fan treballs de reformes sense estar donades d’alta. Treballen sobretot en urbanitzacions i nuclis de la costa, especialment abans de la temporada d’estiu, quan molta gent es desplaça a les segones residències.
I una de les conseqüències que es produeix amb aquest fet és l’augment de la runa al carrer. Com que són empreses que no tenen el permís d’obres dels ajuntaments, no poden fer la gestió dels residus. Això fa que moltes vegades els acabin llençant a la via pública o en solars.
En altres ocasions també els porten a la deixalleria, quan el més adient seria que els deixessin en plantes de tractament de residus. Des del sector de les reformes lamenten que aquesta economia submergida té altres implicacions negatives. Una d’elles és que els consistoris recaptin menys diners en impostos.
Una altra és que provoca que les empreses que sí que treballen de forma legal tinguin molts problemes per trobar mà d’obra. «Estem parlant de prop de 360.000 euros mensuals que se'n van en diner negre a la comarca», asseguren. Per tot això, demanen solucions a les administracions i exigeixen que es facin més controls.
«Turisme de residus»
Núria Rovira, també regidora d’Urbanisme, creu que una part d’aquesta runa sí que prové de l’economia submergida, però apunta que hi ha altres factors. Un d’ells és l’anomenat «turisme de residus». «Molts veïns ens han avisat que hi ha furgonetes que venen de Sitges o Vilanova a llençar la runa aquí», afirma la regidora.
Un altre problema que han detectat és que els horaris de la deixalleria «són millorables», perquè hi ha unes hores al migdia que està tancada. A la nova licitació que s’està preparant al Consell Comarcal es vol resoldre aquest aspecte.
La regidora admet que aquest és un problema que, en l'àmbit municipal, té difícil solució. Això és així perquè la gestió de residus no depèn de Via Pública, que és qui acaba recollint aquesta runa. De moment, des de l’Ajuntament volen veure quins són els punts negres del municipi —aquells que concentren més abocaments— per així poder actuar.
La nova aplicació els permetrà tenir un mapa de calor que marcarà les zones on es llencen més residus i runa d’obra. Després, caldrà extremar la vigilància en aquests punts per caçar els infractors en el moment de fer-ho. És l’única manera d’actuar-hi.