Santiago Niño Becerra s'ha volgut pronunciar sobre un dels assumptes que més preocupa tothom. En aquesta ocasió, el seu missatge resulta molt pessimista, amb escasses possibilitats que se solucioni a mitjà termini.
L'economista de Barcelona es va fer especialment conegut després de vaticinar la crisi del 2008. Gairebé totes les seves aportacions solen anar en aquest sentit, però recentment va voler aportar el seu punt de vista sobre un altre assumpte d'interès. Estava més enfocat a l'ecologisme, en concret, a l'escassetat de l'aigua.
A través d'un fil a Twitter, va explicar la situació en què ens trobem actualment. «Per tot allò que m'han comentat diferents persones coneixedores del tema, el problema de la manca d'aigua té quatre potes».
Pèrdues d'aigua a la xarxa
Una per una va anar desgranant les diferents mancances que existeixen. En primer lloc, ha destacat que «hi ha fuites a la xarxa de distribució». Va assenyalar que per aquest motiu només a Catalunya es perd un de cada quatre litres, però «aquesta quantitat és menor que la mitjana a Espanya». Això obliga el país a incrementar «el nivell de despesa en manteniment».
Les dades esmentades les confirma l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que va revelar que el 2022 es van perdre a la comunitat 134 hectòmetres cúbics. Suposen 134.300 milions de litres, és a dir, una pèrdua del 24 % de l'aigua potable.
No se'n fa un ús eficient
El segon inconvenient que va destacar l'economista català va ser que «no es fa un ús veritablement eficient de l'aigua». Creu que no es fa «ni en regadius, ni a escala municipal, ni en l'àmbit privat perquè falten inversions i cultura».
Pel que fa a aquest assumpte, l'Organització de Nacions Unides (ONU) s'ha pronunciat alguna vegada. Incideixen en les tasques que cal desenvolupar per elevar la productivitat d'aquest bé cada cop més escàs. Apunten la necessitat de «reduir la intensitat de l'ús de l'aigua i de la contaminació de les activitats socioeconòmiques». Per fer-ho caldria maximitzar el valor dels usos de l'aigua. També recalquen que cal «millorar l'assignació de l'aigua entre els diferents usos, l'eficiència tècnica dels serveis d'aigua i l'eficiència en la gestió de la prestació durant el cicle complet».
Reciclatge de l'aigua
L'economista de Barcelona explica que un altre problema és que «l'ús d'aigües grises es podria estendre molt més». Tanmateix, torna a incidir en la manca d'inversions i de cultura en aquest sentit. El concepte d'aigües grises fa referència al conjunt de líquid aquàtic que sobra de les banyeres, dutxes o rentamans. A causa del component contaminant que porten no es reutilitzen, però per la matèria orgànica que contenen podrien ser vàlides per al reciclatge.
La manca de dessaladores i transvasaments
L'economista català explica que «fa dècades ja s'haurien d'haver posat en funcionament transvasaments i dessaladores», però darrere de tot això es pot amagar un motiu econòmic. «Tot això ens porta, efectivament, al fet que el preu de l'aigua potable hauria de ser superior o no. I hauria d'augmentar la recaptació fiscal per pagar-la amb diners públics, o no», afegeix.
Considera que es tracta d'un bé essencial per a les persones, al qual caldria prestar més atenció. Segons la seva opinió, seria convenient «deixar de gastar-se en altres partides per gastar en aigua». A més, estima que no s'han produït grans avanços pel que fa a la seva obtenció. Critica que és «absurd i il·lògic» que actualment «continuem depenent de l'aigua que cau del cel com fèiem al segle XIII». Niño Becerra denuncia el mal aprofitament que hi ha de l'aigua i les poques ganes de solucionar aquest problema.