Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
DFactory Barcelona

DFactory Barcelona consolida el seu projecte amb la incorporació de la multinacional HP

La companyia californiana i la seva recerca en impressió 3D s'uneix a l'ecosistema d'indústria 4.0 de la Zona Franca, on ja es compta amb la presència de Huawei, onRobot o e-Miles Company

A punt d'inaugurar, a finals d'enguany, la seu principal de Dfactory Barcelona a la Zona Franca, un edifici de 17.000 metres quadrats que ha d'esdevenir un centre de referència al sud d'Europa en innovació digital i suport a la digitalització de la indústria, una altra empresa tecnològica puntera s'ha instal·lat al nou hub. Es tracta de HP, que durà a terme recerca i investigació en el camp de la impressió digital en 3D, un dels camps amb més perspectives de creixement.

Dfactory Barcelona és un espai pioner a Espanya i al sud d'Europa, i vol ser el primer nucli orientat a la feina col·laborativa entre empreses, prioritzant els projectes d'innovació tangibles i plantejat com un ecosistema de serveis que potenciï el desenvolupament de l'I+D de la indústria de nova generació, una de les grans carències de Catalunya i Espanya. El projecte està impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i compta amb Leitat com a Partner tecnològic. Es troba en la primera fase de desenvolupament. La segona preveu xifres grandioses, cercant l'impacte real a la ciutat i la captació d'inversors d'arreu del món: 100.000 metres quadrats, 1.500 llocs de feina directes i 5.000 d'indirectes.

Foment de la indústria 4.0

L'objectiu de Dfactory és doncs, segons els seus promotors, convertir-se en un node orientat a la creació d'aquest ecosistema que doni suport al desenvolupament de la indústria 4.0. Una eina per transformar el teixit productiu espanyol i acompanyar les empreses en el procés de digitalització.

Per aconseguir-ho, la iniciativa ha projectat laboratoris compartits i equipats amb les últimes tecnologies en camps com la impressió 3D, la robòtica, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial, la fotònica o la sensòrica. Uns espais d'investigació operats pels tècnics de Leitat que faran la funció de dinamitzadors del hub i procuraran la col·laboració i la compartició de know-how entre les empreses que s'instal·lin a Dfactory BArcelona. La comunitat que en resulti "serà oberta, integrada i estimulant" i s'estructurarà al voltant de la captació de talent i de la potenciació del coneixement mutu.

Les primeres empreses ja són a Dfactory Barcelona

El gegant tecnològic HP s'afegeix així a les companyies que ja s'han compromès amb la idea de Dfactory Barcelona. Una de les primeres va ser la multinacional xinesa Huawei, que aquest estiu es va incorporar al hub oferint suport tecnològic i centrant el seu àmbit de recerca en el camp de la intel·ligència artificial. Huawei es consolida en aquest projecte com un dels proveïdors tecnològics que continua impulsant l'alta capacitat de càlcul fins als 40 PFLOPS que disposarà del Centre d'Excel·lència IA HERMES en la fase inicial i que abordarà iniciatives pròpies i de tercers en els àmbits de la intel·ligència artificial aplicada al sector del digital health, l'e-mobility, les smarts grids entre altres; afavorint les interaccions col·laboratives.

Però no només les grans empreses multinacionals tenen cabuda a Dfactory Barcelona. Les start-ups també hi tindran el seu lloc. Aquest passat octubre, a més a més, també s'han incorporat al projecte dues empreses d'alt valor d'innovació. La primera és e-Miles Company, una companyia dedicada al desenvolupament d'un prototip de vehicle elèctric, un quadricicle pesat, que es podrà conduir sense carnet a partir dels setze anys mitjançant un joystick, inaugurant un nou concepte de mobilitat urbana, sostenible i inclusiva.

L'altra empresa, de referència en el món de la robòtica, és Onrobot, que estarà encarregada del desenvolupament de grippers (col·loquialment, les mans dels robots) per a braços robòtics, cedirà un equip d'automatització als laboratoris per al seu ús en projectes de l'ecosistema Dfactory. Segons Enrique Palomeque, responsable d'OnRobot al sud d'Europa, instal·lar-se a Dfactory Barcelona  "és per a nosaltres estratègic, com a companyia intensiva en innovació, disposar de laboratoris en un entorn altament competitiu i amb recursos i capacitats d'investigació".

La seu de Dfactory, un edifici avanguardista

No només l'activitat que es desenvoluparà a l'interior de Dfactory Barcelona serà pionera i innovadora, el continent també suposarà un canvi arquitèctònic substancial a la ciutat. Situat en ple nexe industrial, l'edifici representa un espai diferent. Dissenyat per Torrella Engineering, en col·laboració amb PGI Engineering, Turull Sorensen i Ágora Project Management – Tüv Sud; l’edifici destaca per un estil arquitectònicament innovador que combina l’estil industrial de les antigues fàbriques, acabats de vidre, interiors diàfans i l’última tecnologia en sistemes de construcció sostenibles.

Transparent, sostenible i accessible als qa¡uatre vents, aquestes són les característiques de l'edifici emblemàtic de Dfactory Barcelona, que aviat formarà part de l'skyline de la ciutat i que serà l'embrió d'un dels projectes claus del futur industrial del país.