El Departament d'Educació començarà a retirar a partir del curs 2020-2021 concerts als centres de primària que segreguin per sexe o cobrin quotes «desproporcionades». El secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, ha concretat que el Govern preveu aprovar els decrets d'admissions i concerts el febrer del 2020 i a partir del següent curs, quan toca renovar els concerts a primària, ja hi haurà centres «que perdran el concert».
«Hi ha la voluntat política que els centres que tenen pràctiques segregadores no estiguin concertats», ha insistit. D'altra banda, els 25 nous instituts escola que s'incorporen el curs vinent seguiran horaris «saludables» que incloguin el dinar dels alumnes. Martínez ha explicat que aquesta voluntat política tant està per retirar els concerts als centres que segreguen per gènere com als que cobren quotes abusives a les famílies. Ha afirmat però que aquesta retirada haurà de ser progressiva perquè s'ha de donar un període de «transitorietat».
Sobre els centres afectats, ha concretat que la comissió de seguiment del Pacte contra la Segregació Escolar del Síndic de Greuges està estudiant el preu que hauria de tenir una plaça escolar i que serà a partir d'aquest estudi que es podrà determinar quins estan cobrant preus per sobre de la xifra resultant. En aquest sentit, ha avançat que tenen coneixement de centres concertats que estan cobrant 750 euros mensuals a les famílies, a vegades «més» que a l'escola privada.
Una mesura d'equitat
A més, ha explicat que els decrets incorporaran criteris d'equitat i asimetria en el finançament perquè hi ha centres concertats «infrafinançats» i d'altres no. D'aquesta manera, «hi haurà centres que deixaran d'estar concertats» i s'establirà un sistema en què els centres rebin el finançament segons les seves necessitats. Els nous decrets, dels que el Govern ja ha aprovat la seva tramitació, també incorporaran un paper «protagonista» de l'administració pública en la planificació de l'oferta concertada fent que hi hagi «una única programació d'oferta educativa».
S'aposta per la transparència dels centres concertats
Per últim, també es vol incorporar la necessitat que també els centres concertats incorporin la necessitat de comunicar quines quotes extra es cobren a les famílies en un exercici de «transparència» que Martínez creu que mereix el sistema educatiu. «Hi ha quotes que no es poden acceptar per un servei educatiu de Catalunya», ha declarat.
També et pot interessar...
- Educació preveu construir a Catalunya més de 27 escoles i instituts abans del 2023